A-black.png

Tro på dig själv även om ingen annan gör det! Du klarar det här!

Tro på dig själv även om ingen annan gör det! Du klarar det här!

thumbnail_IMG_7594 (1).jpg

 

”Tro på dig själv även om ingen annan gör det! Du klarar det här!

Sommaren närmar sig med rask fart, man känner den varma luften, fåglarnas kvitter och alla blommor där ute. Jag och min kollega Birgitta ska ut på företagsbesök, vi har bestämt träff med Anneli som har ett eget bokförlag, släppt 4 böcker och har stort intresse för återbruk. Vi parkerar utanför hennes hus och möts av en glad Anneli som välkomnar oss. Hon visar oss garaget där en elektriker är på plats och fixar det sista inför hennes galleri som hon kommer hålla öppen under sommaren. Det märks att vi är hos en kreativ person, man ser konst både inne i huset och utanför, konst som skapats av gamla prylar och blir något nytt. Vi slår oss ner i köket, dricker kaffe och börjar prata om livet i Finland, Stockholm och slutligen Moviken i Bjuråker, om passionen för skrivande, återbruk och vikten av att känna sig fri.

 


Vi börjar med första frågan Anneli, hur började din företagarresa?
-Jag har velat starta företag sedan jag var 18 år. En delikatessbutik med finska delikatesser, på den tiden fanns det inte i butiker. Hade också en idé om att starta en importfirma som jag lärde mig om, men ung och osäker lyssnade jag på min dåvarande man som talade om för mig att jag aldrig skulle lyckas.

Har genom hela livet velat men inte lyssnat eller tagit mig tid eller vågat ta klivet till eget företagande. 1997 föddes Tara och Pekka och har inte släppt greppet om mig även att jag packat ner dom flertal gånger. Idag inser jag att jag måste ta dom på allvar och lyssna på dom. När en idé inte släpper då skall man ta det på allvar.


Men vad är bakgrunden till ditt företag?
-Som jag nämnde tidigare. Tara och Pekka landade på mitt papper och började ge mig insikter som resulterade till en början med 24 olika motiv på vykort som jag kallar för Insiktskort, sedan två barnböcker och den tredje är klar förutom tryckning.

 

Men Anneli, nu blir jag nyfiken, vad är det som driver dig?
-Min drivkraft är att jag har ett stort behov av frihet, att få använda min kreativitet både i skrivandet, skapandet, i mina föreläsningar och kurser. Att själv få styra mitt liv och min tid.

 

Vad är framgång för dig?
-Framgång för mig är att klara mig själv, styra min egen tid, skapa i min takt och inte vara beroende av någon/några andra.

 

Hur ser du på framtiden?
-Jag ser på framtiden med tillförsikt. Tränar på min tillit att det här håller. Jag har inte heller något alternativ då jag har bränt ut mig flertal gånger när jag arbetat åt andra. Det har blivit för mycket stress och jag har gjort fel saker. Idag förstår jag vad jag är ämnad att göra och tar mig själv på allvar. Mitt kall är eget företagande och kreativitet.

 

Vad har du för råd till de som vill starta företag?
-Mitt råd är ”Tappa aldrig målet ur siktet” och ”berätta inte för alla om dina drömmar och planer”. Berätta bara för dom som stöttar och tror på dig. Det finns en enorm avundsjuka och missunnsamhet även bland så kallade ”vänner” och ibland även de hemmavid. Köp inte det nyaste jämt, sök begagnat speciellt i början, de har också oftast bättre kvalitét. Ta inte vatten över huvudet när det gäller ekonomin. Fråga, fråga, fråga andra och lär dig av deras misstag så slipper du göra dom själv. Plocka guldkornen av andra och gå din egen väg och lyssna till dig själv. Det finns aldrig några dumma frågor.

Tro på dig själv även om ingen annan gör det! Du klarar det här!

 

Anneli, kan du berätta om en av dina drömmar?  
-Jag lever min dröm. Jag arbetar med det jag brinner för kreativiteten, klarar mig själv, bor i självsamhet med min katt von Norrman ute på landet, odlar och är till stor del självförsörjande med mat. Har tillgång till den kreativa naturen som ger mig kraft och inspiration. Det är rikedom för mig att vara fri och styra mitt liv själv. Vad andra tycker och tänker bryr jag mig inte om. Det är Mitt liv och Min väg!

 

Finns det ett motto som du lever efter?
-Jag har mitt motto att leva i enkelhet, inte slösa på jordensresurser, man klarar sig med väldigt små medel. Vänlighet, förståelse, tillit och kärlek till allt levande. Varför krångla till det?

 

Vi börjar avrunda mötet, tackar för hennes tid och sätter oss i bilen för att åka tillbaka mot Hudiksvall. Vissa samtal, möten får en verkligen att inse det vackra i det okonstlade. Jag fascineras av Annelis syn på livet, enkelheten i att leva och att ta vara på det man har. Det är en kreativ själ som lever på sina villkor vars erfarenheter har tagit henne där hon är. Livet blir vad vi gör det till.

 

Fakta: 
VD: Anneli Pietikäinen
Företag: Förlag Livsinspiration i Sverige
Start: 1999

 

 

Tillbaka