A-black.png

Livet är som en skola fast tvärtom

Livet är som en skola fast tvärtom

IMG_0670.jpg

Livet är som en skola. Fast tvärtom.

När du går till skolan så får du läxor. Du lär dig nya saker och sen får du göra en tenta för att bevisa om du har lärt dig något. Men i livet är det tvärtom. Först så tentar du – sen får du läxan. ibland gör vi samma tenta flera gånger fast med olika resultat. Men låt oss komma tillbaka till betydelsen av de här meningarna.

Jag ska träffa Kathy som driver La Kathy, en skönhetssalong i centrala Hudiksvall som erbjuder olika tjänster med alltifrån färgning, klippning, manikyr, håruppsättningar och mycket mer. Vi pratar om hennes resa som började i Chile, kärleken som förde henne till Stockholm och hur livet började om på nytt i Glada Hudik.

 

Hur började din företagarresa?
– Jag startade mitt företag 2010 tillsammans med min dåvarande sambo och sedan fyra år tillbaka driver jag företaget på egen hand. Men min företagarresa började långt tidigare. Jag startade min första frisörsalong som 22-åring hemma i Chile där jag kommer ifrån.

Jag har alltid vetat att det är just det här som jag vill hålla på med. Jag ville jobba inom skönhetsbranschen för att visa att skönhetsbranschen inte bara handlar om lyx och flärd utan är något som alla kvinnor borde ha rätt till – att se bra ut och inte känna sig mindre värd. Jag tycker att det är viktigt att man tar hand om sig själv, både inuti sin själ men också utåt med sitt utseende. Det kanske låter lite ytligt, men om du är nöjd med den du ser i spegeln, så kommer det att få dig att må bra.


Vad är bakgrunden till ditt företag?
– Oj, då måste vi backa bandet långt tillbaka. Jag är uppvuxen i Chile och som liten lekte jag faktiskt mest med killarna. Jag hade ingen drömfantasi om att vara mamma till mina dockor, det fanns liksom inte i min värld. Men de gånger jag lekte med dockor, så såg jag istället till att de fick spabehandlingar. Jag målade deras naglar, kammade håret och gjorde håruppsättningar. I min fantasivärld var de som mina kunder. Alla lekar hade även inslag av försäljning, att jag presenterade något för min ”kund” och argumenterade för den, berättar Kathy och skrattar.

– För mig har det alltid handlat om själva skapandet. Jag har alltid älskat att måla och rita, att skapa något vackert. Allt som hade med konst att göra tyckte jag om. Jag har även alltid varit väldigt social av mig och när jag blev äldre så lutade tankarna till att bli socionom och kanske jobba med barn. Jag gillar att jobba med människor, helt enkelt.

 
Bild: Kathy Mathus 

 

Men det var något som triggade ditt intresse för skönhet?
­– Under tonåren började jag bry mig om sådant som jag inte hade brytt mig om innan. Jag såg mycket mobbning i skolan för dem såg inte ut så som man förväntades göra. Jag tyckte det var väldigt orättvist. Där och då tänkte jag; en psykolog tar hand om ditt inre, men vem tar hand om ditt yttre? Då bestämde jag mig för att hjälpa till på mitt sätt.

 

Vad anser du att ditt jobb egentligen handlar om?
­– Mitt jobb handlar om att få folk att må bättre. Jag vill att folk ska känna sig tillfreds med sig själva. Jag vill inte att folk ska må dåligt för att de inte känner sig vackra. Det är fantastiskt när kunder kommer in till salongen för att de vill ha förändring och efter besöket ser sig i spegeln och känner sig vackra. Det är häftigt att se att deras utseende kan få dem att må så bra.

 

Varför tycker du att vårt yttre är minst lika viktigt som vårt inre?
­– För några sedan, närmare bestämt 2011 så hade jag en kollega som jobbade med mig. Hon var massör, utbildade sig till terapeut och arbetade under en tid på ett behandlingshem för tidigare narkomaner. På lördagarna brukade jag åka dit och besöka dessa kvinnor för att ha aktiviteter tillsammans med dem. Jag ville se hur dessa kvinnor blev behandlade. Jag såg att de fick hjälp att hantera det som var på insidan, men inte det som fanns på utsidan. När dessa kvinnor lämnade boendet och kom ut i samhället igen, så kände de sig som att de var genomskinliga. Som före detta narkomaner tror de att hela samhället fortsätter att se dem som narkomaner fast det tillhör deras förflutna. Jag tror att en del av problemet ligger i vad och vem de ser när de ser sig själva i spegeln. Många fastnar i tanken att de måste vara samma person som de varit innan och att de ska attrahera samma människor som tidigare. Tänk om de fick lära sig att ta hand om sitt yttre och se på sig själva som en ny person? Jag är övertygad om att de skulle känna sig starkare och mer positiva överlag. Jag tycker att vårt yttre spelar en viktig roll, utan att vi ska behöva vara ytliga. Vi ska vara nöjda med den vi ser i spegeln.

 

Vad fick du lära dig när du utbildade dig till frisör?
– Det viktigaste min lärare sa under min utbildning var ”Varje gång vi har en utbildning med 15 deltagare, så är det endast tre som tar examen som riktiga frisörer. De flesta som utbildar sig gör de för att själva se bra ut och då blir det en ytlig grej. Då har man inte förstått det större syftet som handlar om att få någon annan att må bra.”

Att ta hand om sig själv handlar inte om att följa de senaste trenderna utan att må bra och ta hand om sitt yttre på sitt eget sätt. Problemet är dock att vårt yttre inte alltid speglar vårt inre. Oftast ser vi människor, men vi ser inte hjärtat eller människan som döljer sig bakom fasaden. Vi vet inte vad som finns i varje individ.

 


Bild: Kathy Matus 


Vad är din drivkraft?
– För mig är det själva livet! Jag har varit väldigt ensam under perioder i mitt liv. Jag har bott själv sedan jag var 16 år. Jag tror att livet har en plan för oss alla och att det finns en mening med allt. Det finns en mening med att vara både ledsen och glad. Det finns en mening, men att hitta den är inte alltid det lättaste. Det finns en anledning att vi är här och vi ska göra vårt bästa av det. Vi ska vara uppmärksamma, lyssna in och vara medveten om det som sker runt omkring oss. Då kanske vi kan få svar på vad meningen är.

 

Vad är framgång för dig?
­– Framgång är att älska det man gör. När du älskar ditt jobb så är ingenting jobbigt. Den dagen jag känner så är det dags att byta yrke. Man ska känna glädje när man går till jobbet. Vi tillbringar ju mer tid på jobbet än hemma. Jag sätter även upp nya mål hela tiden. Jag vill lära mig nya saker, jag anmäler mig till nya utbildningar, jag vill alltid bli bättre på det jag gör. Jag känner mig dock alltid nöjd och framgångsrik när kunderna blir glada över resultatet.


Hur ser du på framtiden?
– Jag tar alltid dagen som den kommer. Jag är inte orolig för ekonomin eller något annat. Jag har ju haft månader när det gått mindre bra och sådana månader måste ju få finnas. Men jag har också bra månader. Jag brukar alltid tänka att moln är en del av landskapet och man måste njuta av dem också. Det betyder inte att man ska fastna i något dåligt. Jag tycker inte att den delen är något man ska må dåligt över. Så länge jag har tak över huvudet, mat att äta och kan betala mina räkningar så är jag nöjd.  Det är bara plus om det går bättre än väntat.

 

Vi pratade om vad som viktigt tidigare, kan du fördjupa det närmare?
– Jag tycker att vi i Sverige kan vara bortskämda med det vi faktiskt har. Många känner att de lever i en verklighet där vi inte har någonting. Vi lever inte i den situationen, vi har det väldigt bra här. Jag kommer ifrån ett land med många naturkatastrofer, där folk dör. Vi är vana att förlora familjemedlemmar eller våra hem vid naturkatastrofer. Jag tycker att vi bara ska bry oss om sådant vi inte kan ersätta med pengar. Allt annat går att ersätta eller till och med leva utan.

Vad har du för råd till de som vill starta företag?
– Det är bra att skapa sig en bra grund att stå på, det vill säga kunskap om hur man startar och driver företag, vilka lagar och regler som gäller i din bransch och ha koll på vilka olika myndigheter du kommer ha kontakt med. Det är också en stor fördel att skaffa sig grundkunskaper i ekonomi. Sen är det viktigt att ha tålamod för ett framgångsrikt företag byggs inte över en natt. I den bransch jag verkar, så får man räkna med minst tre år innan man byggt upp en stabil kundkrets. Det viktigaste är dock att man aldrig ska ge upp sina drömmar. Man ska prova, chansa, testa och våga. Våga prova, våga drömma. Det är mitt bästa råd.

 

Skulle du kunna avslöja en av dina drömmar?
– Jag har fått mina drömmar uppfyllda redan. En dag pratade jag med en vän hemma i Chile som är psykolog och vi pratade om folk som är missnöjda hela tiden. Hon gjorde ett litet experiment med mig där jag skulle tänka på mig själv som liten, i en situation där jag var glad. ”Var är du då?” frågade hon. Jag svarade – ”Jag är med mina föräldrar och gungar och ser mina bröder”. Min vän sa: ”Så du, den vuxna Kathy ska gå till den lilla tjejen som gungar och fråga henne ”vad drömmer du om?”. Den unga Kathys svar hade varit en direkt beskrivning av det liv jag lever nu.


Jag ville bo utomlands, jag ville ha en kassaapparat för det var den roligaste leksaken jag hade som liten, att leka med en kassaapparat och trycka på knapparna. Jag älskade ljudet. Jag ville lära mig andra språk, lära känna en annan kultur och jag ville vara min egen chef. Jag har därför uppfyllt mina drömmar och måste nu skapa nya att jobba mot. Nu tänker jag på vad jag vill göra när jag blir pensionär. Jag kanske vill flytta utomlands igen, men inte tillbaka till Chile. Det blir lite långt och resa fram och tillbaka, men kanske Portugal, vem vet?

 

De drömmar jag hade som barn har jag uppfyllt och de som ligger i framtiden är mina planer.

Kanske borde alla fråga deras yngre jag, vad de drömde om eller önskade sig. Kanske har vi nya drömmar? De drömmar som vi hade som barn var ofta inte så avancerade, men som vuxen gör vi allt så komplicerad.

 

Du tycker att vi gör livet komplicerat när vi blir vuxna, kan du utveckla det?
– Vi tänker på prestationen hela tiden och glömmer bort att njuta under resans gång. Vi tänker på den perfekta semestern, det perfekta hemmet, den perfekta middagen – allt ska vara så perfekt. När du väl kommer fram dit är du alltid så stressad så du hinner inte njuta av det. De viktigaste är människorna du har runt om kring dig så varför ska man prestera hela tiden?


Vad vill du säga till dem som stressar för mycket?
– Jag har många kunder som inte tar hand om sig själv på grund av att de stressar för mycket. De tar inte hand om sitt hår, naglar eller fötter. De målar sitt hus, de tapetserar, de byter möbler, men när sedan deras partner kanske lämnar dem på grund av en vackrare kvinna, DÅ inser de att de måste ta hand om dig själv? Därför tycker jag att det är så viktigt att man mår bra med sig själv. För när du väl gör det så kan du vara en bra mamma, en bra dotter och en bra vän.

 

 

 

Du vill leva enkelt, vad menar du med det?
– Jag tänker tillbaka och funderar‚ vad förväntade jag mig som liten? Vilka förväntningar hade jag på mina föräldrar? Att de älskar mig, att de lekte med mig, att de fick mig att känna mig trygg. Men jag tror inte att jag förväntade mig utlandsresor och sådana grejer. Det var väldigt enkla grejer som jag tyckte var viktiga. Och jag försöker leva lika enkelt nu, att ha lika enkla tankar och önskemål.

 

Du pratar mycket om att vi sa ha barnasinnet kvar, varför är det så viktigt?
Det är väldigt viktigt att inte glömma barnasinnet. När jag var tonåring började jag se vuxna människor som var så allvarliga och bistra hela tiden. Då kändes det som att jag inte ville bli vuxen, jag vill inte var den personen som är sur hela tiden. Jag vill ju leka, jag vill inte glömma bort hur man leker, jag vill inte sluta bli överraskad. Jag vill inte sluta göra saker, jag vill inte att livet ska vara tråkigt. Jag tänkte hela tiden, måste man bli tråkig när man blir vuxen?

Mina kompisar tycker att jag är lite konstigt som alltid älskar att leka med barn. Jag tycker att ungar är så härliga, så varför ska jag sluta med det? Det ena behöver inte utesluta det andra, du kan vara bestämd och konsekvent för att lära barn saker, men ändå ha barnasinnet kvar. Vi borde lära barn att de inte ska vara rädd för att bli vuxna, för annars kommer barn inte se fram emot att bli vuxna. Vad är det annars för signal vi ger dem? Man ska lära barnen och förbereda dem för vuxenlivet, men allt handlar om när och på vilket sätt vi gör det.

 


Finns det ett måtto som du lever efter?
Kathy funderar länge innan hon svarar på den här frågan.
– Jag och min familj är katoliker och varje gång något jobbigt händer så lutar jag mig mot min tro. Tron gör att jag alltid tänker att Gud inte ger mig mer än vad jag klarar av att bära. Det betyder att om något tungt eller jobbigt händer i mitt liv, så är det för att jag klarar av det just då. Annars hade någon annan fått den tyngden att bära på. Jag tror också att jag är en sådan person alltid söker lösningar och inte fastnar i ett problem. Jag har några vänner som brukar stänga in sig och nästan försöka sova bort problemet när något händer. Jag brukar tänka att problemet kommer finnas kvar när du har vaknat. Jag söker istället lösningar. Kan jag lösa det, så ska jag göra det. Kan jag inte lösa det, så ska jag bara låta det vara. Jag vill vara medveten om alla bra och mindre bra grejer som händer i mitt liv. Det är ju det som är själva livet! Om man är mer medveten och mottaglig för vad som händer, kan man fundera över varför något jobbigt har hänt och sen arbeta för att inte låta dem upprepas.

 
Bild: Kathy Matus 

Låt oss prata om rubriken, vad menar du med att livet är som en skola fast tvärtom?
­– Javisst, livet är som skolan fast tvärtom! När du går till skolan så får du en läxa, du lär dig viktiga saker och sen får du göra en tenta för att se om du har lärt dig eller inte. Men i livet så tentar du och sen får du läxan som du ska lära dig av. Och ibland får vi göra samma tenta flera gånger för att lyckas. Om man hamnar i samma dåliga situationer flera gånger om så betyder det att man inte lärt sig av sina tidigare misstag eller att se varningstecknen på vägen dit. Man vill inte se verkligheten utan man ser bara ursäkter och gör samma sak om och om igen. I livets skola handlar det om att lära sig av misstagen och välja nya, bättre vägar.Hur var det egentligen att komma till Sverige?
-Jag kom till Sverige 2005, så det är över 15 år sedan nu. Jag träffade en kille i Chile som jag blev tillsammans med. Efter ett tag fick han en jobbmöjlighet i Sverige och flyttade hit och efter några månader ville han att jag skulle flytta hit också. Då släppte jag allt och åkte till honom i Stockholm. Men vårt förhållande blev tyvärr inte så långvarigt. Efter ett år lämnade jag förhållandet med endast 130 kronor i fickan. Jag hade haft arbetstillstånd och ett jobb, men eftersom jag inte hade något kontonummer så gick min lön till honom hela tiden. Jag fick som tur var kontakt med en gammal skolkamrat från Chile som bodde här i Sverige och hon hjälpte mig att hitta ett rum att hyra i Stockholm.

 

Men hur hamnade du i Hudiksvall?
-
Jag bodde kvar i Stockholm i fyra år fram tills jag träffade en kille som kom härifrån. Jag besökte Hudiksvall för första gången på en nyårsfest 2008 och tyckte att folk var så trevliga och pratsamma och glada och inte leka stela som i Stockholm. Jag hade känt mig isolerad i Stockholm, men började känna mig som en människa i Hudik. Jag kände mig hemma här. Folk var så varma och glada. Jag blev förälskad i staden och bestämde mig att ”Här ska jag bo!”. Jag gick runt i stan och fantiserade om olika lokaler där jag kunde ha min frisörsalong.

När han sedan ville flytta hem till sina föräldrar i Hudik, så var valet att flytta med helt självklart. Hans föräldrar blev, och är fortfarande, som mina låneföräldrar. De har lärt mig språket, kulturen och det kanske viktigaste av allt: att njuta fullt ut av varje årstid och fira alla svenska högtider.

2010 startade jag och han företaget tillsammans. Han hjälpte mig att starta företaget eftersom jag då inte hade fått permanent uppehållstillstånd ännu. Tyvärr så höll inte vårt förhållande, så tog jag över och äger idag företaget fullt ut. Han hjälpte mig väldigt mycket och han är fortfarande min bästa vän.

 
Bild: Lava Bastan & Kathy Mathus

 

Man brukar säga att frisörer är lite som psykologer. Kan du dela med dig av ett viktigt ögonblick?
­ –
Det jobbigaste jag varit med om var när en cancersjuk kvinna skulle gifta sig med bara tre månader kvar att leva. Det var ett jobb som jag bara inte kunde ta betalt för. Jag ville bara hjälpa henne uppleva sin stora dag och göra den så bra som jag någonsin kunde. Jag gjorde en riktigt fin bröllopsuppsättning i hennes peruk som jag fortfarande kan känna doften av.

Kort efter bröllopet gick hon tyvärr bort och hennes dotter kom en dag till salongen med blommor och sa att hennes mamma ville att jag skulle ha blommorna. Hon berättade att mamman hade varit så lycklig på sin bröllopsdag med sin hårstyling och sminkningen som gjordes av en kollega till mig. Hon bara glänste. Det var ett av de jobbigaste uppdrag jag har gjort, men samtidigt kändes det så betydelsefullt. Jag kände mig så lycklig lottad att jag fick vara med på hennes stora dag. 


Är livet ett val?
Om jag säger så här: Vissa som tycker att livet är meningslöst får fortsätta leva, medan andra som älskar livet lämnar oss på grund av sjukdomar eller annat – det är läxorna vi får varje dag. Med det menar jag att det är viktigt att njuta och uppskatta livet varje dag. Det är faktiskt jag själv som bestämmer hur jag mår idag. Jag och du bestämmer hela tiden. Du öppnar dina ögon och väljer vilken sida av sängen du ska kliva upp på. Du väljer vilka kläder du ska ha på dig och vad du ska äta till frukost. Livet är fullt av val. Jag har valt de flesta sakerna i mitt liv och jag har lärt mig att man alltid ska tänka att de beslut man tar är viktiga, avslutar Kathy.

 

Företag: La Kathy
VD: Kathy Matus
Start av företaget: 2010
Kontakt: www.lakathy.se


Tillbaka