A-black.png

”Jag trivs när jag har många bollar i luften”

DSC_0606.JPG

Från Budapest till Öland, Älmhult, Klövsjö, Östersund, Mora och nu Edsbyn – Adrienn Kiss har gång på gång startat om sitt liv på olika orter i Sverige. Nu har Ada, som hon också kallas, startat bageriet Kaveln & Paletten tillsammans med sin sambo Per – ett bageri där de erbjuder bakverk som bullar, kakor, franskinspirerade bakelser och tårtor tillsammans med surdegsbröd och croissanter.


Hej, Ada! Vad kul att äntligen ses! Berätta, hur började din företagareresa?
– Drömmen om att driva eget har funnits under lång tid. Redan när vi bodde i Mora hade vi planer på att starta eget, så det här med företagandet var egentligen bara en tidsfråga. Efter att vi hade flyttat till Edsbyn så började vi leta efter en passande lokal här i stan och hittade en stor och fin lokal som var ledig. Själva uppstartssträckan kändes faktiskt relativt enkelt. Vi gjorde en kalkyl för att söka banklån och fixade sedan allt annat som krävdes för att vi skulle öppna upp portarna till Kaveln och Paletten. Det gick jättebra och det känns fantastiskt att nu få kalla sig egen företagare.


Foto: Mattias Andersson

Men ni startade under pandemin, hur var det?
– Det stämmer. Vi registrerade företaget under hösten 2020 och startade i gång verksamheten 9 dec 2020. Så vi har faktiskt inte funnits i ett år än. Restriktionerna ledde till att vi hade några tuffa månader under februari till april, men under våren ansökte vi även om att få bygga en uteservering. Vi fick tillståndet beviljat och tack vare det fina vädret drog uteserveringen väldigt mycket folk under sommaren.

Så hur kommer det sig att ni startade er verksamhet i Edsbyn?
– Min sambo Per är född och uppvuxen i Edsbyn så därför valde vi att flytta hit och starta verksamheten här. Det känns viktigt att ha släkt och vänner nära som man kan diskutera med och få hjälp av om det behövs.

 
Foto: Mattias Andersson

Varifrån kommer ditt intresse för bakning?
– Jag är utbildad konditor sedan 2006 så jag har en lång erfarenhet inom branschen. Jag har också gått en högskoleutbildning som livsmedelsteknologi som jag dock inte är helt klar med än. Tanken var att jag skulle fortsätta läsa och gå klart utbildningen här i Sverige, men det har tyvärr inte blivit av än. Just nu känns det som att jag har lite för mycket att göra för att studera, säger Ada och skrattar.

– Jag har alltid älskat att baka. Att bara blanda ihop några ingredienser och sedan få ett underbart gott bröd, bakelse eller annat har alltid varit lite magiskt för mig.


Foto: Mattias Andersson

 
Vad skulle du säga är din drivkraft?
– Det är definitivt kundkontakten, att få se kundernas reaktion och uppskattning för det vi gör. Den känslan driver mig verkligen. Det är så fantastiskt roligt att känna att kunderna uppskattar det vi gör.

Vad är framgång för dig?
– Framgång för oss är att få folk att uppskatta småskaligt hantverk. Det vi sysslar med fungerar inte i stora volymer – det är ju hantverk in i minsta lilla detalj. Det innebär att det krävs rätt mycket jobb av både mig och Per för att den här verksamheten ska gå runt. Vi vill att fler människor ska få upp ögonen för själva hantverket och verkligen värdesätta det vi producerar – det vore en framgång för mig.


Foto: Mattias Andersson 


Hur har resan varit fr
ån start till dit när är idag?
– Det har, som det ofta är i nystartade företag, varit både upp och ner, säger Ada och ler. Det är alltid något som måste fixas. Jag minns min chef i Mora som alltid sa att det aldrig blir en lugn stund, det händer alltid något. Men det är det som också är tjusningen med företagandet – att behöva ta snabba beslut, lösa problemet och se till att företaget tuffar vidare.

Berätta, ni hade ju surdegspremiär för ett tag sen, hur gick det?
– Ja det stämmer! Den dagen bakade vi ut inte mindre än 140 surdegspizzor! Vissa fick vänta över en timme. Vi skämdes ju ihjäl över den långa väntetiden, men det var så mycket att göra den dagen.
Vi lanserade också sopplunch för någon vecka sedan och kommer fortsätta med det under hösten.


Foto: Mattias Andersson


Kan du avslöja en av dina drömmar?
– Åh, en av mina drömmar är att komma i gång med tillverkning av praliner i företaget. Vi har det fysiska utrymmet för det, men det finns andra saker som vi behöver få på plats innan vi kan komma i gång med det. Vår förhoppning är att starta upp tillverkningen inom ett halvår. Det ska bli jätteroligt.

Lever du efter något motto i livet?
– Absolut, det är kvalitét före kvantitet. Vi lever även efter det här mottot ”Det här duger, duger inte”. Om man tänker att det här är så bra som det kan vara, då börjar man stagnera och tumma på kvalitén. Man ska aldrig tänka att det duger som det är utan att det alltid går att förbättra på något sätt. Det är viktigt att vi själva är 100% nöjda med det vi skapar – är vi inte nöjda så blir inte kunden nöjd heller. Då är det bättre att göra om och göra rätt. Vi har ju den makten att inte servera det vi inte är nöjda med och när det händer så gör vi om det från början.


Foto: Mattias Andersson

Ada, kan du berätta lite mer om din bakgrund
– Jag är född i Budapest i Ungern. Min familj bodde i ytterkanten av Budapest i en by som heter Szada. Jag växte upp där tillsammans med mina föräldrar och morföräldrar. Jag har härliga minnen från min barndom och att få växa upp med mormor och hennes fantastiska grytor som hon brukar göra är något jag minns så väl.

Vid 18 års ålder så flyttade jag för att studera vidare på högskola. Jag hade egentligen ingen aning om vad jag ville göra eller studera till, men mamma tyckte att jag var bra på språk och biologi och tyckte jag skulle gå en lärarutbildning. Efter ett år på utbildningen så insåg jag dock att det här inte var något för mig, så då sökte jag till en yrkesutbildning för att bli konditor och kom in där.

Och hur hamnade du i Sverige?
– Det är ganska dyrt att studera i Ungern och man får själv betala för sin utbildning. Pengarna började ta slut så jag började söka jobb i andra länder för att tjäna ihop lite extra. Jag såg en annons där de sökte en säsongsjobbare på Öland. Jobbet innefattade glasstillverkning och eftersom jag hade erfarenhet av det så sökte jag jobbet. Jag var den sista personen som intervjuades och de valde mig. Det här var 2009. Det var en fantastisk upplevelse att få det jobbet och få spendera nästan ett år på vackra Öland.

Vad visste du om Sverige innan du flyttade hit?
– Jag visste ingenting, verkligen ingenting. Varken språket eller kulturen. I skolan hade jag en klasskamrat som hade varit i Finland en gång som berättade hur det var där. Jag förväntade mig mer eller mindre att det skulle vara likadant i Sverige, men insåg att jag hade fel när jag väl kom hit. Jag kunde dock prata engelska med alla och på det sättet var det ju enkelt. Det var inte förrän jag träffade Per som jag kände att det var dags att lära mig svenska.


Foto: Mattias Andersson

Hur träffades ni?
– Vi träffades i Älmhult 2010 där vi båda arbetade då. Efter jobbet i Öland så fick jag, via min dåvarande arbetsgivare, tips om ett jobb på ett bageri i Älmhult som bland annat levererade till Ikea, berättar Ada.

– I samma veva sökte jag också jobb runt om i Sverige och blev erbjuden ett jobb på samma ställe som Ada jobbade på, säger Per.

– Ägaren till bageriet hade även en lägenhet som vi fick hyra så det är kanske lite tack vare honom att vi är tillsammans idag, säger båda och skrattar.

– Vi flyttade snart ihop i eget boende och det var också där jag bestämde mig för att stanna kvar i Sverige. Efter nästan två år i Älmhult flyttade vi sedan till Klövsjö där vi båda hade fått jobb på ett bageri. Jag var då även gravid med vårt första barn. Sedan fick jag jobb i Östersund och fick pendla fram och tillbaka i några månader tills vi fixade en bostad. Så det blev några år även i Östersund.

Jag hänger inte med längre, var flyttade ni sen?
– 2016 fick jag arbete som bagerichef på ett bageri i Mora. Jag flyttade dit medan Per och vår dotter var kvar Östersund. Senare fick även Per jobb på bageriet så de flyttade ner till mig i Mora där vi bodde tillsammans i några år. Vi fick även förfrågan om att ta över det bageriet, men just då var inte förutsättningar på plats för att göra det.

Hur är det att arbeta tillsammans?
– Det har sina för- och nackdelar, men för det mesta så funkar det bra. Ibland har man så klart sämre dagar, men att veta att Per finns där och backar upp mig betyder så mycket. Vi kompletterar verkligen varandra. Vi kan ju vara sur på varandra till och från, men i slutet av dagen så säger vi alltid förlåt och sen går vi vidare. Det är ju egentligen mycket lättare att lägga sånt åt sidan när man är familj. Vi har ju varit tillsammans i långa 10 år, säger båda och skrattar.

 

Vad har ni för råd till dem som vill starta eget?
– Var beredd på att det kommer dyka upp saker och ting som du inte har tänkt på. Hur mycket du än har planerat så kommer du ställas inför utmaningar som du inte tagit med i beräkningarna. Du ska dock inte vara rädd för att starta företag. Fundera på vad du faktiskt vill göra i företaget och se till att köpa in de tjänster som du inte vill göra. Vi har från dag ett tagit hjälp av en redovisningsbyrå och det har varit väldigt värdefullt. Vi sa från början att vi inte ska lägga tid på det som vi inte tycker är roligt och i stället lägger vår energi på det vi är bra på.

Vi vill även verkligen rekommendera hemsidan verksamt.se. Där hittar du mycket information om företagandet alla delar som förklaras på ett enkelt och lättförståeligt sätt. Det går också att få information om den specifika bransch man ska starta sitt företag inom och direkt få information om vilka olika tillstånd och annat som krävs.

 
Foto: Mattias Andersson

Har du alltid haft många bollar i luften?
– Ja, jag har nog alltid varit så som person. Under min konditorutbildning så utbildade jag mig även inom livsmedelsteknologi. Under gymnasietiden höll jag även på med olika sporter, teater och musik, så visst trivs jag när jag har många bollar i luften.

– Jag är precis tvärtom, flikar Per in. Det kanske är därför vi funkar så bra ihop, säger båda och skrattar.

Hur ser ni på framtiden?
– Det skulle vara riktigt roligt om vi blir ett resmål, en destination som folk åker till bara för att njuta av något gott i vårt utbud. Vi satsar stort på lokala råvaror och är övertygade om att vi har en potential att nå ut till fler. Just det närproducerade ligger ju helt rätt i tiden och det kommer bli ännu viktigare i framtiden, tror vi.

 

Fakta:

Företag: Kaveln & Paletten
Grundare: Adrienn Kiss och Per Ivarsson
Start av företaget: 2020

 
 

 

 

 

  Tillbaka