A-black.png

”Jag förlorar alltid mina kunder och det gör mig glad.”

narissa.jpg

Från det tropiska Trinidad och Tobago till det trolska Hälsingland. Det var kärleken som tog Narissa Persson till Sverige och trots kylan som hon mötte när hon klev ut från terminalen på Arlanda, valde hon att ha rutan nervevad ända till Uppsala. Hon hade ju egentligen aldrig gillat värmen i Västindien så nu kände hon att hon hade hamnat rätt. Några år senare var det en annan typ av kärlek som fick henne att starta sitt företag – kärleken till det engelska språket.  

 

Hej, Narissa, hur började din företagarresa? 

– Under 2006–2007 arbetade jag på ett studieförbund där en deltagare sa till mig ”Narissa, du borde ju starta företag!” Aldrig i livet, tänkte jag. Att driva företag lät ju så krångligt, särskilt om man inte kunde språket riktigt eller förstod hela systemet kring ett företag. Men någonstans sådde hon ändå ett frö hos mig som med tiden växte och växte.  Ungefär 6 månader senare såg jag en annons i tidningen om en starta-eget-utbildning på Hudiksvalls Näringslivsbolag (HNA) som jag anmälde mig till. Under den kursen fick jag så pass mycket kunskap och självförtroende att jag sa till mig själv ”Det här fixar jag”. I slutet av kursen fick jag hjälp av en karriärscoach att tratta ner det jag behövde göra för att starta mitt första företag Engelska i Fokus som jag fortfarande driver. 

 

 
Nails by Narissa 

 

Berätta lite om ditt företag 

– Jag hade märkt att många människor i Sverige kunde prata bra engelska, men att de inte vågade använda språket fullt ut. Därför är Engelska i Fokus primärt inte ett utbildningsföretag som lär folk engelska, utan ett företag som ger deltagarna mer självförtroende när de använder det engelska språket. Företagsidén är egentligen att fräscha upp deltagarnas engelska kunskaper och sedan bygga självförtroende. Det är också företagets motto – ”Communicate With Confidence”. Jag säljer självförtroende och inte bara kurser.  

 

Vilka typer av uppdrag har du? 

–Jag fick tidigt ett uppdrag att arbeta med Telia Sonera och lära ut affärsengelska till deras anställda i Gävle. Det uppdraget gav mig stor kunskap i hur man skapar och utvecklar en kurs. Uppdragen har varierat från både stora bolag till personer som behövt lite extra hjälp inför ett prov eller presentation på engelska eller för att ta emot gäster från andra länder. 

 

När startade du företaget?  

– Jag startade företaget 2008 när det var lågkonjunktur i hela världen. Jag tänkte, det kan inte finnas en sämre tid för att starta, men samtidigt kände jag att det var dags för mig att ta steget. Den första tiden erbjöd jag generella engelskakurser, men det var svårt att få ihop ett lämpligt antal gruppdeltagare så att det skulle bli fördelaktig och givande för kursdeltagarna. När jag sedan började fokusera på individanpassad engelska så gick det mycket bättre. Idag, 12 år senare, går företaget fortfarande bra. Det är jag väldigt stolt över. 

 

Hade du drömt om att bli företagare? 

– Nej, inte riktigt, men samtidigt så är det inte så konstigt när jag tänker på det. Jag kommer ju egentligen från en företagarfamilj, min mamma är sömmerska och har alltid drivit eget. Min pappa hade eget taxibolag och även mina morföräldrar drev eget. Men att bli egen företagare var aldrig en plan för mig. Jag ville ha ett kontorsjobb och vara fast anställd. Det är bekvämt att jobba, få en månadslön och inte behöva oroa mig på något sätt. Men det kanske är slumpen att jag är här eller så har jag företagandet i blodet. 

 
Nails by Narissa 

 

Vad är din drivkraft? 

– Det är definitivt att göra skillnad i andra människors liv. Att göra något gott för någon annan. Jag vet att jag är en person som aldrig är nöjd. Jag hittar alltid fel hos mig själv, fast det är raka motsatsen till hur jag som lärare behandlar mina elever, och som kursledare behandlar mina kursdeltagare. Jag vill ju så gärna att de ska utvecklas och jag tycker det är så bra när de försöker, även om de skulle göra fel. Jag skulle egentligen behandla mig själv så som jag behandlar andra. Det viktigaste är att försöka. 

 

Vad är framgång för dig? 

– Jag har tänkt mycket på den frågan. När jag tänker på framgång så tänker jag främst på att man lyckas förvandla en tanke till något konkret. Om jag ska ge ett exempel, när jag startade mitt företag så var det faktiskt bara en kommentar som fick mig att ta steget. Den kommentaren blev till en tanke vilket gjorde att min blick senare landade på en annons som ledde till att jag anmälde mig till en starta-eget-kurs. Framgång är också att kunna leva drömmen, att syssla med något som man känner en stor passion för och vill syssla med. Framgång för mig är att ha möjligheten till att förverkliga mina drömmar.

 

 

Hur ser du på framtiden? 

– När jag tänker på framtiden så ser jag att jag även utvecklar mitt andra företag – Nails by Narissa som skapar lösnaglar som är skräddarsydda utifrån kundens behov. Där får jag utveckla min konstnärliga sida.  

 

Det långsiktiga målet för framtiden är att jag ska ha en positiv inverkan på andras liv, att inspirera andra att ta hand om sig och sina naglar. Det handlar återigen om att vilja göra skillnad i någon annans liv. Att de ska känna sig stolta över sig själv, sina naglar och att känna sig vackra. Det kanske låter ytligt, men att känna sig vacker påverkar vårt välmående. Det viktigaste är att vi gör det för oss själva och inte för någon annan. 

 

Vad har du för råd till dem som funderar på att starta företag? 

– Det finns fyra punkter som jag skulle vilja lyfta fram. Först och främst så handlar det om att våga ta steget och inte vara rädd för alla frågor som man inte har svar på. Jag tänker ofta på citatet “Sometimes the fear won’t go away so you have do it scared”. Kasta dig ut så löser sig det mesta på vägen. 

 

Mitt andra råd är att sätta ett långsiktigt mål, därefter delmål och sedan även dela upp delmålen i mindre steg som känns genomförbara. När man tänker på att starta ett företag så känns det ibland så stort att man blir överväldigad. Då känns det lättare att kunna ta ett litet steg i taget. 

Punkt nummer tre är att inte diskutera företaget med någon som inte delar din dröm. Ibland vill man dig väl, men oftast ser de bara sina egna begränsningar. Jag fick det tipset från min mentor som också gav mig rådet att inte sätta ett för lågt pris utan att sätta det pris som jag tycker att jag är värd.  

Punkt 4 handlar om att ta hjälp från andra. Jag ger alltid det rådet till dem som funderar på att starta företag – att ta hjälp av kurser, information och vägledning i hur man ska starta företaget. Det är väldigt viktigt och värdefullt för att kunna nå framgång. 

 

Kan du avslöja några av dina drömmar? 

– Att tillbringa mina dagar genom att dela med mig av det jag kan – oavsett om det är kunskap eller något jag producerar. När det gäller Engelska i fokus så handlar det om att dela strategier, tips och råd. När det gäller Nails by Narissa så handlar det om att dela med mig av den teknik och material för att exempelvis uppnå liknande design. Jag delar den här informationen på mina sociala medier.

Min andra dröm handlar om att leva ett kreativt liv. Jag har många företagsidéer som jag inte ens nämnt här idag. För många år sedan läste jag en högskolekurs i kreativt skrivande där jag skrev olika berättelser om livet i mitt hemland och hur jag växte upp. När jag flyttade till Sverige så märkte jag tydligt skillnaderna i hur jag växte upp och hur livet är här. Minnena hade ju bleknat något och just därför var det så viktigt att dokumentera hur jag upplevde de skillnaderna. Jag har många berättelser i byrålådan som bara väntar på att berättas. Jag ser framför mig en samling av olika berättelser, så det här med skapande känns verkligen som min grej.  

 

Vad har du för motto i livet? 

– Jag tror inte jag har något egentligt motto, men däremot har jag positiva affirmationer som jag försöker upprepa för mig själv. Jag har läst en bok som heter ”The Secret” som handlar om effekterna av att säga positiva saker till sig själv. Exempelvis så ska du inte säga att du en dag ska vinna på lotto utan istället säga ”Jag är så rik – mitt bankkonto är så fullt att jag inte vet vad jag ska göra med pengarna”. När man tänker på det sättet så känns sinnet annorlunda direkt. Du slutar leva i en önskevärld och uppskattar istället det du faktiskt redan har. Alltså, tankar ändrar inställningen och de leder i sin tur till handlingar för att förverkliga vad du vill uppnå.

 

 
Nails by Narissa

Tankens kraft är ju verkligen viktigt, kan du berätta mer om det?  

– Tanken är otrolig viktig och påverkar hur vi mår. När man tänker ”Jag ska …”, ”Jag tänker …” eller ”Jag vill …” så skjuter man i praktiken fram det till morgondagen. Risken är att den där morgondagen aldrig blir av. Det är viktigt att leva i nuet och säga de där positiva tankarna till sig själv så att man ändrar sin energi. Man vibrerar i samma takt som det man riktar sin energi på. Det fungerar på samma sätt om du tänker en negativ tanke. Om du t.ex. intalar dig att du kommer bli sjuk, så kommer du vibrera till dig den energin. Därför försöker jag alltid vibrera positiv energi. 

 

Du pratar mycket om att leva i nuet, kan du utveckla det? 

– Jag tittade mycket på Oprah Winfrey och en sak som hon sa ”Om du inte lyssnar när universum viskar något, kommer det viskas högre och högre. Jag reflekterade över det kring en situation i mitt liv. En morgon vaknade jag och kände mig arg utan någon egentlig anledning. När jag senare satt i bilen så var det en bilist som körde om mig på ett ovarsamt sätt vilket gjorde mig ännu argare. Väl framme så råkade jag köra in en annan bil som var parkerad. En känsla hade lett till en incident som i sin tur resulterat i en krock. 

Så redan vid första viskningen så var det som att universum försökte lugna ner mig. När jag blev omkörd fick jag en andra chans att lugna ner mig. Den tredje gången körde jag in i en annan bil. Så det gäller att lyssna den första gången och vara i nuet.

 
Nails by Narissa 

Är du duktig på att leva i nuet? 

– Inte alltid, men jag tränar på det så ofta jag kommer ihåg. Tankarna kan ibland sväva iväg, men jag försöker dra mig tillbaka i nuet. Jag har till exempel köpt målarböcker för att verkligen koppla av och bara leva i nuet. 

 

Har du alltid varit så här medveten? 

– Jag har alltid varit en person som skrivit ner vad jag vill uppnå i livet. Jag har alltid varit en målinriktad person. Man kan se det som att göra en beställning på vad man vill ha i livet. Om man åker och handlar och inte har gjort en lista på vad man ska handla, så kommer de ta längre tid och vi kommer gå runt och leta. När man har skrivit ner det man vill ha, så blir det mycket enklare att hitta det. Det gäller alltså att ha en vision av vad man vill uppnå, vare sig det är visuellt eller en lista.

 

Berätta om kärleken som fick dig att flytta till en helt annan kontinent? 

– Åhh, det blir en lång historia, säger Narissa och skrattar. Jag träffade min man via chattsidan ICQ (I seek you). Det roliga är att jag ett år tidigare hade gjort en lista över hur min blivande man ska vara, se ut och vilka färdigheter han skulle ha. Det blev en lång lista på 65 olika saker! Bland annat hade jag skrivit att han skulle vara en person med egna vänner, egna hobbys och någon som kan ge mig mitt egna utrymme. Jag hade också skrivit att han skulle ta första steget och knacka på min dörr. Jag la sedan listan i en låda och sa till universumet att ta hand om det. ICQ hade på den tiden ett knackljud när man fick ett meddelande och ganska precis ett år efter jag hade skrivit min lista så ”knackade” det på dörren och jag fick en notis. Vi började chatta flera gånger om dagen och ganska tidigt så visste vi att vi ville gå vidare. Efter ca ett par veckors chattande så skrev han att han ville komma och hälsa på mig. Jag trodde att han skämtade, men han stod på sig. Trots att hans familj och vänner lyfte ögonbryn och blev små orolig för hans del…) så kom han till mig ändå. Det var ju väldigt romantiskt, tycker jag. Han stannade i två veckor och vi hann förlova oss under den tiden.

 

Men vad var ditt intryck när du kom hit?  

– Först och främst, innan jag träffade min man visste jag ingenting om Sverige. Men när jag flög till Sverige, landade på Arlanda och kände den kalla, krispiga vinterluften mitt i sommaren så tänkte jag ”Det är det här landet jag borde blivit född i”. Det var den första tanken som slog mig. Det är ju väldigt varmt i Trinidad och Tobago och jag har aldrig riktigt klarat av den värmen. När jag jobbade på bank och hade AC:n på så satte folk på sig jackor medan jag tog av mig. Så när jag kom till Sverige så tänkte jag ”Nu är jag hemma”. Det var bara efter några minuter i Sverige som jag sa de orden till mig själv. 

 

Hur lärde du dig språket? 

– Jag började studera SFI (svenska för invandrare) och hade verkligen de bästa lärarna, Anders och Birgitta Ericsson på CUL. Det var så fantastiskt att bli mottagen av dem. Jag älskade den tiden och jag stannade länge i skolan för jag ville verkligen lära mig det svenska språket ordentligt. Många av mina klasskamrater gick snabbt vidare till jobb, men jag ville vara kvar tills det inte fanns något mer att lära mig. Jag studerade både grundskolekurser och kurser på gymnasienivå och efter närmare 7 år kände jag mig redo för att gå vidare till Högskolan, med bland annat en engelskakurs i kreativt skrivande samt några psykologikurser.  


Nails by Narissa 

Var det något som chockade dig när du kom hit? 

– Ja, det som förvånade mig mest var att i Sverige kallar vi våra lärare vid deras förnamn. Det var något jag var ovan med eftersom man i Trinidad och Tobago alltid kallar lärarna Mr, Mrs eller Miss. 


Slutligen, vad menar du egentligen med att du alltid förlorar dina kunder? 

– Mitt företagsmotto är Communicate With Confidence som handlar om kundernas välmående när det gäller användning av Engelska språket. Jag förlorar alltid mina kunder, jämt och ständigt och det gör mig glad. När en kund slutar hos mig så har de fått tillräckligt med självförtroende – de känner sig redo att hantera det engelska språket. Att säga farväl till mina kunder innebär för mig att jag har lyckats att leva upp till mitt företagsmotto.

 

Fakta 

Företag: Engelska i Fokus Hälsingland  / Nails by Narissa
VD: Narissa Amelia John Persson 
Start av företaget: Oktober 2008 
Kontakt: http://www.engelskaifokus.se/ och på Facebook

 

Nails by Narissa hittar man på: 

Instagram, Youtube, Facebook, Pinterest, Twitter och Tiktok under namnet @nr1brownsugar

 

Tillbaka