A-black.png

”Ful är du, men mig skrämmer du inte”

IMG_3291.jpg


”Ful är du, men mig skrämmer du inte”

Det är juli månad. Jag är på väg till Näringslivsbolaget för att träffa Fatime som vi under våren fick kontakt med genom Accelerate Your Business. Jag är så nyfiken på hennes bakgrund, om det verkligen är en slump att hon blev företagare och vilka planer har hon för framtiden.

 

Fatime, hur började din företagarresa?
-Jag började min företagarresa en dag i juni 2010. Jag var arbetssökande under en period och studerade för att bli nätverkstekniker, men insåg snart att det inte riktigt var min grej. En av mina vänner skulle just fylla år och eftersom alla vi i umgängeskretsen var spelnördar, ville vi hitta en present med koppling till spel. Vi letade länge efter en present, men vi hittade ingenting. Då insåg jag att det måste finnas en plats på marknaden som jag kunde fylla. Jag började söka på nätet efter leverantörer av gamingprodukter och inom kort hade jag gjort en testbeställning av en produkt som jag sedan såldes slut på två veckor. Och någonstans där började det eskalera. Det gick väldigt fort framåt under två år, men sen tog det stopp eftersom jag kände att jag hade nått en punkt där jag inte kunde göra mer själv. Jag hann inte marknadsföra företaget och åka runt och sälja mina produkter samtidigt som jag skulle försöka ha ett fungerande privatliv. Sen dess har jag stått och stampat på ett och samma ställe, men jag har ändå lyckats hålla företaget igång.

 

 
Bild: Fatime Kaposztas

 

Så man kan säga att det var en slump att du blev företagare?
-Det är nog både en slump och en mening, skulle jag säga. Jag har aldrig föreställt mig själv som entreprenör eller att jag skulle ha en ledarroll i mitt yrkesliv. Det har aldrig varit jag. Men samtidigt är jag också väldigt dålig på att ta order. Jag är väl inte heller jättebra på att hålla tider, så när nöden krävde det så trillade jag in på det här och det kändes som en bra väg att gå.

Jag har aldrig gått och tänkt att jag ska bli en stor aktör inom e-handel, men den här världen passar mig bra eftersom jag får vara min egen chef och inte behöver hålla några bestämda arbetstider. Det faktum att jag tidigare brukade vara max tre veckor på ett åtta-till-fem-jobb och sedan få sluta av olika anledningar, visar nog att det är bättre att jag är egen företagare, säger Fatime och skrattar.

-Men när folk säger till mig att de inte förstår varför jag är företagare, så har jag minst lika svårt att förstå varför de väljer att vara anställda och jobba på en och samma plats, dag ut och dag in.

 

Vad är bakgrunden till ditt företag?
-Det egna spelintresset och just letandet efter den där gamingpresenten blev starten på företaget. Vi spelade World of Warcraft på den tiden, men presenterna vi hittade inom den genren var väldigt dyra. Vi letade också bland animeringar och tecknade bilder, men där fanns inte heller så mycket att välja mellan. Och det var då jag insåg att det måste finnas en stor marknad för den här typen av produkter.

Min första tanke var inte att jag skulle starta ett företag utan jag ville främst stå på marknader likt den som var i stan just då. Men eftersom det krävdes att man hade ett företag för att få vara med, så rusade jag iväg och registrerade mitt företag. Som sagt, nöden har krävt det och det har bara blivit.

 

Vad menar du när du säger att nöden har krävt det?
-Många saker i mitt liv har skett på ett sätt där det känts som att en högre makt har sagt: Nu är det dags att det här ska hända. Jag kan inte riktigt förklara, men jag har gjort saker som jag aldrig trodde att jag skulle göra och det har bara känts så rätt när jag väl har gjort dem. Jag trodde aldrig att jag skulle starta ett företag, men jag gjorde det och det blev bra ändå. Jag trodde aldrig att jag skulle flytta till andra sidan av Sverige för kärleken, men det gjorde jag och det blev bra. Så här i efterhand har jag insett att saker har hänt av en anledning. Det är nästan som att jag inte har valt denna väg själv utan att jag har blivit ledd till dit jag är idag.Vad är din drivkraft?
-Att göra något bra för mig själv och andra. Jag har utvecklat en förmåga att ha mig själv att luta mig mot i alla lägen. Det innebär att om något ska förändras, så är det jag själv som måste göra jobbet. Att det någonstans har handlat om att jag blivit min egen bästa vän. Det är jag som måste ta mig upp om jag faller ner i gropen.  

 

Vad är framgång för dig?
- Den där känslan av behag. Det ska kännas bra, som om jag har gjort något bra för mig själv, mitt företag och min familj. Det spelar ingen roll vad någon annan tycker. Exempelvis bara för att man tjänat mycket pengar under en period betyder det inte att man mår bra eller att det känns bra.

 

Hur ser du på framtiden?
-Jag tar en dag i taget och tar det som det kommer. Jag har lärt mig att inte planera mer än en vecka framåt.

 
Bild: Fatime Kaposztas

 

Vad har du för råd till de som vill starta företag?
-Gör marknadsundersökningar och ha ett bra underlag innan du sätter igång. Håll sedan koll på bokföringen så att du inte går i några fällor där.

 

Kan du avslöja en av dina drömmar?
-Jag är en kreativ person och har massor med idéer hela tiden. En av mina drömmar är att få igång min brodyrverksamheten och kunna avsätta en liten yta i min sambos butik där jag kan ha mina maskiner uppställda och ta emot order. Och kanske en ny bil. Jag har ett stort intresse för bilar. Vi har i dagsläget ”bara” åtta fordon på gården som alla har sin funktion och syfte.

 

Finns det ett måtto som du lever efter?
-”Ful är du, men mig skrämmer du inte”. Det är faktiskt ett citat som en vän sa om hennes inställning till livet i stort. Och för mig betyder det att oavsett vad livet kastar på dig så kommer du att bli rädd när du inte vet vad det nya innebär. Du får inte bli rädd utan stå på dig, härda ut och ta steget framåt. Om du ignorerar rädslan tillräckligt länge så försvinner det eller förändras till något positivt.Kan du berätta lite mer om din bakgrund?
-Jag kom till Sverige som 3-åring. Jag fick en strulig uppväxt eftersom mina föräldrar skilde sig tidigt och jag bodde hos min mamma varannan helg. Men det är sådana erfarenheter som skapar oss. Jag blev nog en ganska tillbakadragen tjej eftersom jag var ensambarn och inte hade några syskon. Det tog lång tid för mig att ändra på den tjejen och bli den jag är idag.

Det som har hänt har hänt och det är bara att acceptera det. Om jag fick födas på nytt hade jag velat vara där jag är idag. Jag är på den platsen jag vill vara, jag vill inte vara någon annanstans. Jag är omgiven av människor som bryr sig om mig. Det enda som är jobbigt är att min mamma bor långt ifrån mig, men på sikt kanske jag kan få henne att flytta hit.

 

 
Bild: Fatime Kaposztas & Lava Bastan

 

Fatime, vad händer om fem år?
-Som jag tidigare sa, så planerar jag inte gärna långt i förväg för jag lärt mig att det ändå inte håller, men om jag måste säga någonting så skulle jag väl svara... att jag har i alla fall en anställd eftersom jag inte hinner med allt som ska göras pga. det ökade trycket på broderiverksamheten.

 

 

Företag: Nerd World
Ägare: Fatime Kaposztas
Start av företaget: 2010
Kontakt: www.nerdworld.se

 

 

Tillbaka