A-black.png

”Framgång för mig är kärleken till allt jag gör”

Mayada.jpg

Framgång för mig är kärleken till allt jag gör”


Från
Sudan, till Holland för att slutligen hamna Sverige. Doften av sand fick henne att känna sig hemma i Nordanstig där hon startade sina företag. Det är en strålande glad Mayada Hashim jag möter vid ingången till Hudiksvalls Näringslivsbolag. Hon bär en gul tunika och lyser upp hela rummet med sitt leende. Vi samtalar om hennes resa, vägval och möjligheterna till handel mellan hennes båda hemländer – Sverige och Sudan.



Hej, Mayada, hur började din företagarresa?
-Jag hade faktiskt inte funderat på att bli företagare innan min morbror föreslog att jag skulle starta eget och vara min egen chef. Jag hade dock svårt att se mig själv leda ett företag, men han hade varit affärsman under många år och sa till mig att om jag startade upp verksamheten, så skulle han sedan hjälpa mig under resans gång.

Vi började diskutera olika affärsidéer som jag kunde bygga verksamheten kring. Alla idéer som dök upp hade dock en gemensam nämnare – att exportera produkter från Sudan. Jag valde till slut Gummi Arabicum eftersom jag visste att det var en produkt som efterfrågades i hela världen. Visste du förresten att över 90% av all Gummi Arabicum som används i världen kommer ifrån Sudan?

 
Mayada Hashim

Spännande, kan du berätta vad Gummi Arabicum är?
– Gummi Arabicum är ett naturgummi som kommer från Acaciaträdets sav. Gummit används väldigt mycket inom livsmedelsindustrin i t.ex. godis, dryck och snus, men även som naturläkemedel i hälsokostbranschen och som konsistensgivare inom flera andra områden som i t.ex. akvarell- och gouchfärger.

 

Vad visste du om Gummi Arabicum innan?
– Oj, inte mycket alls. Det var i princip en helt ny bransch för mig, så fick åka tillbaka till Sudan för att lära mig allt om produkten. Jag fick lära mig alltifrån hur tillverkningen gick till, inom vilka områden det kunde användas och även fundera på hur det skulle exporteras till Sverige.


Mayada Hashim


Men vad var det som gjorde att du tog steget?
– Vid den tiden hade jag inte bott i Sverige så länge och jag kunde varken språket eller förstod hur systemet fungerade. Det här var för cirka 2 år sedan. Men min morbror sa något till mig som fastnade. Han sa ”Jobba inte för någon annan. Jobba för dig själv, för det är endast då du kan uppnå dina drömmar och mål”.

 

Men var det lätt att registrera företaget?
Jag mötte faktiskt en hel del hinder på vägen, bland annat var det väldigt svårt för mig att öppna ett företagskonto. Vid den här tiden var Sudan svartlistat hos bankerna, d.v.s landet var stämplad som ett dåligt land att bedriva handel med. Därför var det svårt att öppna ett företagskonto hos någon bank. Här fick jag dock väldigt bra hjälp från Hudiksvalls Näringslivsbolag för att gå vidare med mitt företag.

 
Mayada Hashim på en fabrik i Sudan 

Vill du säga något till bankerna?
– Ja, hindra inte folk från att starta företag. Var inte så misstänksam mot små företag. Tro på oss och var en möjliggörare istället.


Så vad vill du uppnå genom dina företag?
– Vår ambition är att öppna en fabrik och skapa arbetstillfällen både i Nordanstig och i Sudan. För mig handlar det om att skapa möjligheter för fler människor att skapa sig ett liv och bli självförsörjande.


Är det en slump att du blev företagare?
– Kanske, jag vet inte. Men flera i min omgivning har sagt flera gånger att jag skulle passa som chef. Jag är sträng och mjuk på samma gång. Jag arbetar just nu parallellt på ett äldreboende och mina kollegor brukar säga att de blir nervösa i min närvaro för jag vill att allt ska vara i ordning och reda. Men för att bli företagare krävs det ju att man verkligen tror på sig själv. Ibland ser vi inte själva det som andra ser hos oss. Därför kan det vara bra att lyssna på sin omgivning ibland, absolut inte hela tiden, men ibland, säger Mayada och skrattar.

 
Mayada Hashim på en fabrik i Sudan 


Vad är din drivkraft?
– Min främsta drivkraft är att jag älskar att hjälpa andra människor. Jag vill göra skillnad. Jag har otroligt mycket energi och vill dela med mig av den.

Vad är framgång för dig?
Framgång för mig är kärlek. Det är kärlek till allt jag gör. För mig handlar det också om viljan att alltid utvecklas och bli bättre – oavsett vad det handlar om.

Hur ser du på framtiden?
– Jag ser fram emot den dagen då vi kan säga att den här pandemin är över. På grund av corona har vi inte kommit så långt som vi velat. Vi har till exempel haft svårt att få hit leveranserna från Sudan. Men när det väl lossnar så tror jag att det kommer ta fart på riktigt.


Vad har du för råd till de kvinnor som funderar på att starta företag?
– Jag önskar att jag tidigt hade fått veta att det finns så mycket hjälp att få för att starta sitt företag. Fundera inte på om du kan språket tillräckligt bra – låt inte det vara ett hinder. Det löser sig ändå. Sen är viktigt att ha en tydligt strategi för hur du ska arbeta. Ha ett helikopterperspektiv där du kan se alla delar av verksamheten och försök att fastna inte i detaljer. Slutligen – ha tålamod. Tidigare ville jag att allt skulle ske på en gång, men om det är något som jag har lärt mig under åren är att låta saker och ting ta tid.

Apropå att låta saker och ting ta tid, berätta om dagen på IKEA
– Hahaha, 2006 så reste vi till Sverige för att hälsa på min svåger. Han är gift med en svenska och en dag åkte vi allihopa till IKEA-varuhuset i närheten eftersom de skulle köpa en lampa. Jag och min man gick snabbt igenom varuhuset och handlade en hel del, men när vi var klara så fick vi vänta på dem i nästan två timmar! Jag var frustrerad och tänkte ”Hur svårt kan det vara att köpa en lampa?”. Just då var jag förstås irriterad över att de aldrig kunde bestämma sig, men efteråt har jag förstått värdet av att inte stressa över saker och ting. Idag låter jag allt ta sin tid, det finns en charm i det också. Det var en bra lektion för mig.

Kan du avslöja en av dina drömmar?
– En dröm jag har är att kunna bidra till en stark handel mellan Sverige och Sudan. Jag älskar både dessa länder och ser en enorm potential inom export och import mellan dem.

Finns det något motto du lever efter?
– Jag har inget direkt motto, men mitt driv handlar om att stärka andra kvinnor. Vi kan göra så otroligt mycket. Jag vill säga det främst till varenda kvinna i Sudan. Tänk stort! Vad vill du göra i ditt liv? Kvinnor ska inte bara stanna hemma för att ta hand om hem och barn utan ges samma möjligheter att leva det liv de har rätt till.

När kom du till Sverige?
– 2002 flyttade vi från Sudan till Holland där vi bodde i nästan 12 år. Det var inte förrän 2014 som vi bestämde oss för att flytta hit. Det var min man som föreslog att vi skulle flytta till Nordanstig för att bo nära hans bror. Vid den tiden hade vi också fått två av våra barn. 

Hur var det att komma till Sverige?
– Det var förstås nervös att komma till ett nytt land, men när jag kände doften av sand så kände jag mig direkt hemma. Den påminde mig om Sudan. Den känslan hade jag aldrig i Holland, trots att jag bodde där i så många år. Det känns fantastiskt att bo i Nordanstig och vi ser fram emot att se våra barn växa upp här.

Under den här reportageserien har vi träffat många starka och drivna kvinnor som har skapat fantastiska företag inom sina områden. När vi först frågade Mayada om hon ville vara med så var hon väldigt tveksam till det. Hon ville egentligen inte synas så mycket och kände att hon inte hade något intressant att berätta. Men det är helt fel.

När vi träffar och intervjuar alla dessa fantastiska kvinnor blir vi påminda om just varför vi har skapat denna reportageserie – för att dessa personliga erfarenheterna är otroligt viktiga att berätta. Viktiga för att inspirera andra, att belysa eventuella svårigheter samt att informera om att det finns väldigt mycket hjälp att få som nybliven företagare. Vi vill rikta ett stort tack till Mayada och till alla andra som medverkar och ser fram emot att se era företag växa sig ännu starkare i framtiden.

 

Fakta:

Företag:
Was International Mart Handelsbolag
VD: Mayada Hashim
Start av företaget: 2019
Kontakt: www.mayada.se

 

Tillbaka