A-black.png

Från Himalayas fot till hjärtat av Hudiksvall

1.jpg (1)

Chung Jansson är flygvärdinnan från Indien som flyttade till Hudiksvall för 30 år sedan. Idag arbetar hon på Forsa Folkhögskola samtidigt som hon driver Hudiksvall Apartment Service som hjälper stadens företag med tillfälliga boenden för deras inresta medarbetare och konsulter.

Det är mulet, det känns som tidig höst fast vi är i juni månad. Jag och Chung har bestämt träff vid hennes fastighet som ligger bredvid den pågående byggnaden av Tingsrätten i centrala Hudiksvall.
Vi slår oss ner i det gemensamma köket där hon har laddat upp med indiskt chai och fikabröd och berättar om att flera av dem som hyr av henne just nu är spansktalande läkare som är här och gör utbytespraktik. Chung som också talar spanska berättar att hon kommit dem väldigt nära och att de har umgåtts och lagat mat ihop de senaste dagarna. Vissa gäster kommer man nära och det är så roligt att få lära känna människor från världens alla hörn, säger Chun. Plötsligt så kommer flera av dem till köket och gör oss sällskap och för en stund så känns det som om jag är utomlands, i ett spansktalande land och inte i lilla Hudiksvall. Trots att jag bara varit där någon timme så blir jag erbjuden att stanna och äta med dem men tackar nej för att jag måste vidare. På min promenad till nästa möte tänker jag mycket på Chung och fascineras över den tid och engagemang hon har för sina gäster. De här personerna kommer varken glömma henne eller Hudiksvall. Att göra det lilla extra kan betyda så mycket för någon annan, det borde vi alla göra oftare.  

 

Hej, Chung! Berätta, hur började din företagareresa?
– Jag tror att entreprenörsdrömmen alltid har funnits hos mig på något sätt. Jag studerade på Handelsprogrammet hemma i Indien, som där kallades Bachelor of Commerce, så man hade väl redan siktet inställt på entreprenörskap och företagande. När jag sedan flyttade till Sverige gifte jag mig med min dåvarande man som var entreprenör och drev eget. På så sätt fick jag lära mig hur företagandet fungerar här i Sverige.


Vad var bakgrunden till ditt företag?

– Det började med att en bekant hörde av sig 2009 och ville ha hjälp av oss att förvalta en fastighet som han ägde. Vi blev intresserade och sa att vi kunde göra det förutsatt att det inte fanns någon press på oss i och med att vi inte riktigt visste hur marknaden för korttidsboenden såg ut. Men efter att ha kontaktat de större företagen i kommunen så förstod vi att företagen här omkring är i stort behov av korttidsboenden för både sina anställda och inhyrda konsulter som kommer hit utifrån.

 

Hur kändes det att driva det här företaget?
Från början kändes det svårt eftersom jag studerade och vikarierade samtidigt men på samma gång jag var inte säker på om jag skulle hitta ett arbete och då var det här ett alternativ. Men jag tog steget och växte in i rollen successivt. Vi tänkte att det här var något tillfälligt eftersom det var tänkt att den här verksamheten på sikt skulle säljas. Ägaren ville gärna sälja den till oss under den tiden, men vi var inte riktigt intresserade eftersom jag då hade fått jobb på Forsa Folkhögskola.

Men när jag en tid efter fick erbjudandet för tredje gången så kände jag att det var en riktig möjlighet. Jag kunde fastigheten utan och innan och visste att den var en fungerande verksamhet i grunden som hade bra potential.

Jag tog över verksamheten oktober 2015 och startade då mitt företag Hudiksvall Apartment Service. I början var jag lite rädd för att ta över en fastighet eftersom det innebär väldigt mycket ansvar, men eftersom jag också hade byggt upp ett nätverk med människor som kunde hjälpa till med allt annat, så kändes det ändå inte som ett så stort steg.


Bild: Chung Jansson

Om du blickar tillbaka, tror du att det var slumpen eller var det meningen att du skulle driva eget?
– Hmm… det var en intressant fråga. Jag tror att saker sällan bara händer av en slump. Många gånger tror jag att det funnits tankar och idéer som gjort att man hamnat på en speciell plats eller situation. Någonstans måste man ju även också ha ett genuint intresse för företagandet. Jag tog över verksamheten dels för att jag var intresserad av att driva företag och dels för att vi ville hjälpa vår vän vid tillfället.

Vad fick dig att ta steget?
Tanken på att hjälpa någon samtidigt som jag kunde lära mig något. Det var det som gjorde att jag tog steget. Jag är även så som person, jag vill alltid lära mig nya saker. Det leder i och för sig till att jag ofta tar på mig mycket ansvar. Det dyker upp många saker i livet – man kan antingen se det som ett problem eller som en möjligt. Det var samma sak när vi fick förfrågan om att driva den här verksamheten, det var en möjlighet som dök upp som till slut ledde till att jag tog över.

 

Vad är din drivkraft?
– Jag är väldigt social som person och älskar att hjälpa andra människor. I min roll som lärare så får jag göra det dagligen och i min roll som värdinna får jag ta emot gäster och se till att det får ett fint mottagande. Jag vill alltid att mina kunder ska känna sig hemma även om de bor hos mig tillfälligt. Den viljan, att hjälpa andra människor, är min drivkraft.


Vad är din inställning till livet?
– Min inställning är att det du ger, det får du också tillbaka. Kalla det karma om du vill.
Jag är uppvuxen i en buddhistisk familj som har den synen på livet. Där pratar man hela tiden om att hjälpa andra. Jag fick i morse en bild via Whatsapp av min syster som visade ett ställe i Tibet där man låter döda människors kroppar ätas av asätare för att de ska komma till nytta även efter döden. Det är ett av Buddhas tankesätt om att allt levande ska få leva och du ska ta hand om och ge tillbaka. Det här var en av de lärdomar han lämnade efter sig och den här synen har funnits under hela min uppväxt. Det har gett mig en riktning i livet – att hjälpa andra.

Just nu har jag till exempel en spansk utbytesläkare som hyr en av våra lägenheter. Senast jag och en väninna skulle ut på en lång promenad tog vi med henne till Hedebacken. Det kändes så roligt att ta med henne och visa henne runt i vår vackra stad. I min roll så kommer jag i kontakt med så många människor som bara är här under en kort period och jag vill verkligen visa allt vackert som vi har här omkring oss och se till att mina gäster får en intressant och minnesvärd vistelse.

 
Bild: Chung Jansson

Vad är framgång för dig?
– Framgång för mig är att känna sig nöjd med det man gör, att du känner att du gör skillnad oavsett vem det berör. En annan definition kan vara att företaget går runt och har en stabil utveckling. Men för mig är det mycket viktigare att jag har nöjda gäster än att ha många gäster. Det är en balansgång som handlar om att det inte ska tippa över åt något håll.

 

Vad tänker du på när jag säger framtiden?
– När jag tänker på framtiden så hoppas jag att jag kan fortsätta göra det jag trivs med och att jag kan finnas nära för mina barn och min käre. Jag är ju inte så ung längre, så om några år kanske jag går i pension. Framtidsperspektivet brukar ju ändras beroende på hur gammal man är, men framtiden ser alltid ljus ut och är full med möjligheter och områden som man kan utvecklas inom. En annan sak jag hoppas kunna ägna mer tid åt är kunna bli bättre att dansa bugg, salsa m.m och hålla på med fysiska aktiviteter.Du tycker det är viktigt med perspektiv, berätta mer.

– Låt oss säga så här: Om du är en groda i en liten vattenpöl så tror du den pölen är hela världen, men så är det ju inte. Idag kan man se många TV-program, nyheter och annat och tro att världen ser ut på ett visst sätt, men ofta finns det så många fler dimensioner. Därför tycker jag om att följa olika resebloggar för där får man ofta se andra och lite mer okända sidor av platserna som de besöker. I media ser vi oftast en svartvit bild av världen, men vi måste komma ihåg att det finns så många andra saker att se och glädjas åt.

Vad har du för råd till de som vill starta företag?
– Det främsta rådet är att omge dig med människor som har mycket kunskap om företagande och entreprenörskap. Ett sådant nätverk hjälper dig enormt. Det är paradoxalt nog både lätt och svårt att starta företag i Sverige. Det är lätt att starta, men det finns så många regler och annat som du måste ha koll på. När man startar ett företag kan man lätt bli så uppslukad av den dagliga verksamheten att man glömmer andra viktiga delar. Men det som är väldigt bra med Sverige är att det finns så mycket hjälp och stöd att få. Ta till exempel Hudiksvalls Näringslivsbolag (HNA) som erbjuder både rådgivning och utbildning. Det är verkligen värdefullt när du vill starta eget.

Ett annat viktigt råd är att tänka: Vad är det värsta som kan hända? Ta bara 2020 som ett exempel, ingen var väl redo för en pandemi och ingen hade planerat för hur man skulle lösa en sådan situation, men de allra flesta hittade ett sätt att hantera det. När man startar ett företag är det ingen dum idé att tänka sig det värsta scenariot – då blir de små fallgroparna ingenting i jämförelse.

 
Bild: Lava Bastan & Chung Jansson

Kan du avslöja en av dina drömmar?
-Oj, när man har många drömmar som jag har så är det svårt att välja ut en, säger Chung och skrattar. När man tänker på drömmar så är det lätt att det bli väldigt egoistiskt. Det kan vara att man skulle vilja resa till olika resmål och uppleva många spännande saker. Men om jag tänker drömmar i det stora perspektivet så hoppas jag att världen blir en bättre plats – att allt krig, elände och fattigdom får ett slut. Tänk vilken vacker värld vi kunde få om alla bara la ner sina vapen. I mitt jobb som språk-lärare träffar jag många människor som kommer från krigsdrabbade länder och det är så tragiskt att folk ska behöva fly från allt de äger och komma till ett nytt land och börja om på noll. Det är bara så orättvist. Om jag får tänka i ett mindre perspektiv så drömmer jag om att på sikt kunna resa oftare till Indien och vara där längre för att kunna hjälpa andra på plats där.

 

Både Indien och Sverige är hem för dig, berätta mer
– Det är ett privilegium att kunna kalla två platser för sitt hem. Jag ser det som en rikedom, att jag får det bästa av två världar. Jag är så tacksam att jag kan åka tillbaka till Indien. Jag vet många människor, många av mina elever som inte kan åka tillbaka till sina hemländer på grund av oroligheter och förföljelse.

Gör dina drömmar till ditt liv, vad menar du med det?
– Nyligen fick jag höra om en bekant som hade gått bort alldeles för tidigt. Och nu lever hen inte längre. Det slog mig att hen säkert hade massor med drömmar som hen såg fram emot att få uppfylla som pensionär, men nu kommer hen inte få göra det. Det är just sådana händelser som får en att tänka till om att livet är bräckligt. Vänta inte till morgondagen med det du vill göra. Det kan vara så enkelt som att berätta för sina nära och kära om hur mycket du tycker om dem. Vänta inte, du vet aldrig när livet tar slut.


Du tycker att lite oreda i livet kan vara bra ibland?
– Absolut, ibland är det bra om livet är lite rörigt eller jobbigt. Det får oss att verkligen uppskatta det vi har. Någonstans tror jag att vår mentalitet att vi ska vara så lyckliga hela tiden inte gör oss gott. Vi är ju sociala varelser och vi mår bra när vår omgivning mår bra. Så om du begränsar dig till att endast du ska vara nöjd med livet så undrar jag om det ens är möjligt att du kommer att må bra i slutändan.

 

Finns det något motto som du lever efter?
– Gör så mot andra som du vill att de ska göra mot dig. Jag har försökt leva efter den principen i hela mitt liv och det har hjälpt mig i allt jag gjort. Och i livet gör man ju fel ibland, särskilt i perioder om man själv är stressad. Det är dock viktigt att vara medveten och påminna sig själv och försöka göra bättre nästa gång.

 

Varför är det viktigt att stanna upp?
Under en tid hade jag fullt upp och valde ändå att tacka ja till ytterligare ett uppdrag. Till slut så blev det helt enkelt för mycket vilket ledde till att jag blev sjukskriven under några månader. Den här tiden fick mig att reflektera över de signaler som vår kropp ger oss, men som vi inte alltid är så duktiga att lyssna på. Ibland behöver vi dra i den bromsen, att stanna upp och bara tänka, särskilt om man är ambitiös och vill mycket. Det är inte värt att bränna ut sig utan se till att stanna upp och lyssna på de signaler som din kropp ger dig.

 


Berätta, hur hamnade du i Sverige?

– Jag arbetade tidigare som flygvärdinna för ett flygbolag i Hongkong och träffade min exman i Rom när jag var där på besök, men det är en berättelse som vi får ta en annan gång, säger Chung och skrattar. Vi fattade tycke för varandra och eftersom han inte hade möjlighet att flytta till Hong Kong så bestämde jag mig för att flytta till honom i Hudiksvall.

 

Så hur var det att komma till Sverige?
– Jag flyttade hit 1990, i februari, det var en kall dag och det snöade mycket. Jag kommer ihåg att jag tänkte att man behövde klä sig som en astronaut för att kunna gå ut här. Jag var ju inte alls van med sådant här väder så jag fick börja lära mig vilka kläder och skor jag skulle ha för att klara av kylan.

Kan du berätta om några av dina första intryck?
– Jag kände mig väldigt priviligerad att jag kom till en familj där min exman och hans syskon stod varandra väldigt nära. Jag blev välkomnad som en del av familjen och jag kände mig mottagen på ett väldigt vänligt sätt.


Kan du inte berätta lite mer om din bakgrund?
– Jag föddes i en liten stad som heter Kalimpong som ligger i Nordöstra Indien. Därifrån kan man se de näst högsta bergen Kanchenjunga i Himalaya. Det ligger väldigt långt bort, men de ser ut att vara så nära. Vi är tre syskon – min äldre bror, min yngre syster och jag. Både mina föräldrar och fastrar ville att vi flickor skulle gå i en privat engelska skola för att få en bra utbildning och så blev det.

Berätta lite mer om din uppväxt
– Min pappa arbetade för indiska staten så han flyttade runt väldigt mycket. Vi såg inte pappa mer än någon månad per år, så det var mamma tog hand om oss. Han jobbade mycket för att tjäna pengar för att kunna ge oss en så bra utbildning som möjligt. Det har fått mig att inse hur lätt det är utbilda sig i Sverige, men samtidigt förundras jag över att det ändå är så många som väljer bort den möjligheten. Jag tror att om man alltid har haft tillgång till bra utbildning, så förstår man nog inte heller hur värdefullt den möjligheten egentligen är.

 

Det här med utbildning är väldigt viktigt för dig, berätta varför
– Under uppväxten så sa mamma alltid ”Ni flickor ska studera, skaffa er ett bra jobb och vara självständiga”. Det blev till ett mantra som min mamma tutade i oss. Hon fick själv inte möjligheten att studera vidare och få ett självständigt liv, så hon ville verkligen att vi skulle få det. Det var också därför självklart för mig att fortsätta studera till lärare när jag kom till Sverige.

 


Du hade dina fastrar som förebilder när du växte upp, hur kommer det sig?
Tre av mina fastrar ville absolut inte gifta sig. I Indien var det ofta så att när flickorna växte upp, gifte de sig och flyttade in hos deras partners familj och blev en hjälpande hand där. Mina farföräldrar dog ganska tidigt så mina fastrar var vana vid att ta hand om hela hushållet själva. De såg inget behov av att gifta sig. De bodde kvar och levde ett självständigt liv. Deras sätt att leva har också påverkat mitt synsätt på livet. Ofta när man hör om kvinnor i Indien så tänker man mycket på tvångsäktenskap och att de inte har sin frihet. Men mina fastrar var så fria som de kunde vara.  Jag växte upp med att se dem leva som självständiga kvinnor och det hjälpte mig mycket till att bli den jag är idag.


Vad vill du göra på sikt?
– Jag älskar att resa, det var också därför jag arbetade som flygvärdinna i fem år. På sikt vill jag kunna vara i Indien under längre perioder, jag har ju hela min familj där. Det är något jag hoppas kunna göra på sikt.


Fakta
Företag:
Hudiksvall Apartment service
VD: Chung Jansson
Start av företaget: 2015
Kontakt: www.hudikapartment.comTillbaka