A-black.png

Ett helt nytt liv långt ifrån flyktinglägret

DSC_0678.JPG

Ett helt nytt liv långt ifrån flyktinglägret

Hsa Noo är en av de kvinnor som har skapat sig ett helt nytt liv i Sverige. Hon sitter idag i styrelsen för företaget Hagafixarna i den lilla bruksorten Hofors i Gästrikland där hon även är ansvarig för grönsaksodlingen. Hennes väg genom livet har dock varit allt annat än enkel. Född i Myanmar (tidigare Burma), uppväxt under svåra förhållanden under 10 år i flyktingläger i Thailand för att sedan hamna i Sverige som kvotflykting. Hsa Noo är tacksam för det liv hon har idag och att hennes barn får skapa sig ett självständigt liv – ett liv som är långt ifrån det hon själv fick leva. Detta är berättelsen om Hsa Noo.


Det är en varm dag i juni, jag och min kollega Birgitta sitter i bilen och är på väg till Hagafixarna i Hofors för att träffa Hsa Noo. Jag och Hsa har hittills enbart haft kontakt online på grund av pandemin, men nu när det är fint väder så har vi bestämt att ses utomhus. Vi sätter oss på en uteservering och ringer upp tolken som ska hjälpa oss med översättningen. Samtalet med Hsa Noo kommer att visa sig bli en berg-och-dalbana av känslor med jobbiga och svåra minnen när vi pratar om det förflutna till den glädje och tacksamhet som hon känner över hennes livssituation idag.

 

Hej, Hsa! Kul att äntligen få träffa dig. Berätta, hur började din företagarresa?
Min företagarresa började 2018 när jag gick en utbildning via Coompanion för start av arbetsintegrerat socialt företag och träffade Mikael och Suzanne som driver Hagafixarna. Under kursen pratade jag ofta om mitt intresse för odling och de behövde vid den tiden hjälp på företaget. Jag fick börja med att praktisera hos dem och sedan 1 maj 2019 är jag anställd och ansvarig för odlingen av grönsaker och växter. Jag sitter också med i styrelsen sedan april 2021.


Kan du berätta lite om vad Hagafixarna gör?
– HagaFixarna är ett ASF-företag (Arbetsintegrerade Socialt Företag) som idag bedriver näringsverksamhet i Haga Trädgårdar med café, gårdsbutik, växt- och grönsaksförsäljning samt hushållsnära tjänster till privatpersoner och företag.


Bild: Hsa Noo


Hur kommer det sig att du har ett så stort intresse för odling?
– Redan som barn var jag intresserad av att plantera och odla grönsaker. Under hela mitt liv har jag varit fascinerad av att se något gro och växa. Att se resultatet av ens omvårdnad och skötsel. Jag bara  älskar det och intresset är starkare idag än någonsin.


Vad är din drivkraft?
– Min största och viktigaste drivkraft är Gud. Hela min familj är troende och varje morgon innan jag går till jobbet så ber jag till Gud. Jag ägnar mycket tid till att tacka honom för allt han har gett mig.

 
Berätta, v
ad drömde du om som liten?
Hmm, när jag var liten så ville jag faktiskt bli soldat som min bror. När han hade sin uniform så tyckte jag att den var så fin så att jag ville också bli som han. Jag berättade för min pappa om att jag vill vara som min bror och bära samma uniform, men han bara skakade på huvudet, säger Hsa Noo och skrattar.
Jag drömde också om att få studera, att läsa på universitet och studera till lärare. Jag har föreställt det i mitt huvud, men verkligheten var för svår för att uppfylla den drömmen.

 

Finns det ett motto som du lever efter?
Om jag tänker tillbaka på mitt liv, min barndom och vad jag har gått igenom så har det inte varit så bra. Det har varit väldigt tufft, men trots det så vill jag vara positiv och kämpa. För mig så är det Gud som har planerat det här och han är min ledsagare genom livet. Mitt motto att jag alltid ska kämpa och vara bättre än gårdagen. Jag ska också finnas till hands för min omgivning och hjälpa andra som har det svårt för jag vet hur det är, jag har varit där.


Bild: Hsa Noo

Berä
tta lite mer om din barndom.
Vi var elva syskon när vi växte upp i Myanmar, som hette Burma på den tiden, och vi var tvungen att hjälpa våra föräldrar med allt. När jag tänker på min barndom så blir jag ledsen. Jag och mina syskon fick egentligen aldrig vara barn och gå i skolan för att mina föräldrar helt enkelt inte hade råd. Det var krig och elände i landet och när vi så småningom flydde från Myanmar hamnade vi i ett flyktingläger i Thailand i 10 år. Jag har fortfarande en son och en dotter kvar i Thailand. Jag har inte sett dem på 15 år, men mina andra barn bor här i Sverige tillsammans med mig. Min pappa dog 1991 och min mamma bor här i Hofors tillsammans med mig.

 

 

Hur var tiden i flyktinglägret?
Vi hade det väldigt tufft i lägret. Det fanns ingen möjlighet för oss att arbeta och tjäna lite pengar och jag trodde aldrig att vi skulle komma ut därifrån. En dag kom representanter från FN och intervjuade oss om vår bakgrund och inte långt därefter fick vi beskedet om att vi skulle få flytta till Sverige. Jag tänkte direkt att Gud har välsignat mig och hittat en väg ut därifrån.

 

Hur var det när ni fick beskedet om att ni skulle flytta till Sverige?
– Oj, alla känslor kom på en och samma gång, det kändes så overkligt. Vi packade ihop våra saker, åkte till flygplatsen och något dygn senare stod vi på svensk mark.

 

Hur var det att komma till Sverige?
– Vi kom till Sverige som kvotflyktingar den 23 mars 2006. Allt var annorlunda och allt var nytt för oss. Att komma till Sverige och lära sig en helt ny kultur och ett nytt språk var inte enkelt. Det kändes speciellt jobbigt att lära sig språket, jag har inte gått i skolan så jag var inte van att studera. Det är ju lättare att lära sig ett nytt språk om man har gått i skolan tidigare, men för mig var det som att börja från noll. Det känns extra jobbigt när folk påpekar att jag borde kunna språket eftersom jag bott här i så många år, men de kan ju inte förstå hur det är att lära sig ett nytt språk när man aldrig har gått i skolan. Jag försöker varje dag lära mig mer och uttrycka mig på svenska. Det tar lite extra tid för mig, men det går framåt. På jobbet så förstår de mig ändå, det spelar ingen roll om jag pratar på mitt eget språk eller svenska. Oavsett om jag säger rätt eller fel så förstår de mig, säger Hsa och skrattar.

– Det enda som jag fokuserat på sedan jag flyttade till Sverige är mina tre barn. Jag har hela tiden tänkt på deras framtid, om att de ska lära sig språket och stå på sina egna ben. De ska aldrig behöva uppleva det jag har fått uppleva.

 

 
Bild: Hsa Noo

Finns det något som du saknar hemma i Myanmar?
– Nej, jag saknar det inte. Jag har gått igenom så mycket elände på grund av kriget så det finns inget att sakna. Jag saknar bara mina barn och barnbarn i Thailand.

 

Hur kommer det sig att två av dina barn inte kunde komma hit?
– Min äldsta dotter och en av mina söner gifte sig i Thailand och blev kvar där. Det är anledningen för att de inte fick följa med mig till Sverige. Jag har som sagt inte träffat dem på 15 år och det är en enorm sorg att inte ha träffat dem och mina barnbarn under den tiden.

 

Planerar du att hälsa på dem i framtiden?
– Absolut, jag vill verkligen åka och hälsa på, men just nu har jag en anställning här och det gör det inte helt lätt att hitta tid för att åka. Dessutom är jag flygrädd så det sätter också lite käppar i hjulet, men en vacker dag så kommer jag åka dit.

 

Hur kändes det att få ett arbete på Hagafixarna?
– Det var helt fantastiskt! Jag är så tacksam över att ha kommit i kontakt med Mikael och Suzanne som har gett mig möjligheten att komma in i samhället genom det här arbetet. Jag vet hur svårt det kan vara att få ett jobb i Sverige om man inte har en utbildning eller kan språket. Därför är jag så tacksam för att jag har ett arbete och kan vara med och bidra till samhället.

 

Hur ser du på framtiden?
– Jag tänkte inte så mycket på framtiden, faktiskt. Jag gör mitt bästa och försöker leva mitt liv så gott det bara går. Man vet ju aldrig vad som kommer hända men jag vet att Gud har en plan för mig, avslutar Hsa.

 

 


Fakta:

Företag: Hagafixarna är ett socialt integrerat företag (ASF), och deras uppgift är att skapa arbetstillfällen för de som av någon anledning står utanför den ordinarie arbetsmarknaden.

Start av företaget: 2019

Hagafixarna erbjuder: 

Café Haga - Lunchservering och café. Öppet dagligen mellan kl. 10 - 17.

Gårdsbutik / Växtförsäljning & Odlingar - De producerar och säljer lokalt odlade grönsaker, bär och blommor. Välkommen till vårt växthus i Haga Trädgårdar.

Hushållsnära tjänster - Vi hjälper till vid flytt och trädgårdsskötsel. Alla vinster återinvesteras i verksamheten.

 

Tillbaka