A-black.png

Entreprenören som drivs av att hjälpa andra

1.jpg (3)

Mengmeng Ye startade sin första restaurang i Söderhamn 2014, endast ett år efter att hon flyttat till Sverige. Mitt under pandemiåret 2020 valde hon och hennes man att starta ytterligare en restaurang, denna gång i Bollnäs. Hon är en sann entreprenör ända ut i fingerspetsarna och har en vision om att hjälpa sina anställda att nå sina egna drömmar, vare sig det handlar om att ha en fast anställning eller att de så småningom ska gå vidare och starta sina egna företag.

Det är en söndag i juni månad. Jag har bestämt träff med Mengmeng Ye på hennes restaurang Mandarin Palace mitt i centrala Söderhamn. Klockan har precis slagit 08:30 när jag parkerar bilen utanför restaurangen och möts med ett glatt ”Hej och välkommen!”. Vi slår oss ner vid ett bord med en varsin kopp kaffe och börjar samtala om hennes uppväxt hemma i Kina, hur hon startade sina företag och vad det är som egentligen driver henne.


Hej, Mengmeng! Låt oss veta, hur började din företagareresa?
Min företagarresa började när jag flyttade till Sverige 2013. Min man hade flyttat hit tre år innan mig. Han bodde då i Umeå och arbetade på en restaurang där. Han tyckte att vi borde starta eget eftersom det kan vara svårt att få en fast anställning när man nyss har kommit till Sverige.

När jag hade kommit på plats så började jag studera svenska på SFI, jag tog körkort och studerade samtidigt till kock. När vi sedan fick permanent uppehållstillstånd 2014 så kände vi att det var dags att uppfylla vår dröm. Vi började leta efter en restaurang som var till salu. Vi ville gärna bo någonstans i mitten av Sverige så vi letade primärt i orter mellan Umeå och Uppsala. Det fanns flera restauranger som var till salu, men vi bestämde oss till slut för den här restaurangen i Söderhamn som vi tog över. Just denna restaurang har nu funnits i 40 år. Bild: Mengmeng Ye

Vad är bakgrunden till ditt fö
retag?
– Egentligen är det faktiskt en slump att det just blev en restaurang. Innan jag flyttade till Sverige hade jag ingen erfarenhet av att jobba i restaurangbranschen. Min man hade ju vid det här laget några års erfarenhet och jag provade några restaurangjobb under tiden jag studerade till kock. Vi kände att det här var något som vi bara måste göra tillsammans.

Hade du haft en tanke om att driva eget tidigare?
– Jag har faktiskt haft tanken i bakhuvudet. Redan 2008 gjorde jag en 5- och 10 årsplan om att en dag driva eget. Jag har i grunden en utbildning inom ekonomi och internationell handel och jag har arbetat som internationell säljare i många år och även som tolk. Så tanken har absolut funnits tidigare och när möjligheten dök upp så tog jag den.


Bild: Mengmeng Ye

Vad skulle du säga är din drivkraft?
– Min främsta drivkraft är nog att jag hela tiden strävar efter att hjälpa andra. Ju starkare du själv är desto mer kan du hjälpa till. De första åren i Sverige var väldigt tuffa för oss eftersom vi samtidigt var tvungna att försörja våra föräldrar hemma i Kina. Vi arbetade mycket för att kunna hjälpa dem samtidigt som vi hade våra egna utmaningar som nya här i Sverige. Men när man har mer ansvar på sina axlar så drivs man också av det. För oss har det ansvaret varit en stark drivkraft som har gjort att vi har lyckats.

Vad är framgång för dig?
– Hmm, låt mig tänka … i början så var målet endast att vi båda skulle skaffa oss jobb. Det var prio ett. Idag så känner jag att det är en framgång att mina anställda mår bra och trivs på arbetet. Vi vill också att våra barn ska vara stolta över att deras föräldrar driver företag inom restaurangbranschen och att de ser oss som förebilder. Det är nog viktigast av allt.

Tror du på tur?
– Nej, vi har kämpat väldigt hårt för att komma dit vi är idag. När man är beslutsam och arbetar hårt mot sina mål, så brukar möjligheterna dyka upp längst vägen. Det skulle jag inte kalla tur utan ett resultat av hårt arbete.


Bild: Restaurangen i Bollnäs

Vad ä
r er företagsfilosofi?
Vi har en filosofi att se till att vår personal mår bra och att vi vill hjälpa dem att förverkliga sina egna drömmar. Vi har vissa som är intresserad av att driva eget medan andra vill vara anställda. Oavsett vilken riktning de väljer så vill vi hjälpa dem. Vi driver ju två restauranger, en i Söderhamn och en i Bollnäs där vi lägger all vårt fokus på att erbjuda god mat med kvalitet och en ovanligt bra service. Den inställningen vill vi förmedla vidare till de som vill starta eget.

Vad har du för r
åd till de som vill starta företag?
Som företagare är du själv ansvarig för allt. När vi startade vårt företag så hade vi varken någon att fråga om råd eller någon att bolla idéer med. Vi hade bara varandra. Men att tro på dig själv, lära dig så mycket du bara kan och göra ditt allra bästa – det kommer att ta dig långt. Lär dig även att både se detaljerna och att tänka långsiktigt. Ta sedan ett steg i taget för att driva ditt företag framåt. Glöm inte heller att stanna upp och känna stolthet över vad du har åstadkommit.


Bild: Mengmeng Ye

Kan du avslöja en av dina drö
mmar?
– Vårt mål är att alltid erbjuda bra kinamat. I början tänkte vi kombinera vårt utbud med maträtter från andra länder, men till slut bestämde vi oss för att endast fokusera på den mat som vi känner bäst. Vår vision för framtiden är att man ska kunna uppleva riktigt bra kinamat även i småstäder, mat som lagas med bra råvaror, med utomordentlig service och som ger en sann upplevelse av Kina.

Finns det något
motto som du lever efter?
Inget särskilt förutom att livet är alldeles för kort. Jag tänker ofta på att livet är så skört och att det plötsligt kan ta slut. Det är så viktigt att göra det man vill göra på en gång och inte vänta till senare. Många skjuter på sina drömmar och tror att det kommer finnas tid för att genomföra dessa senare i livet, men du vet inte vad som händer i framtiden. Gör det du drömmer om nu – vänta inte tills imorgon.


Bild: Mengmeng Ye

Varför tror du inte fler väljer att bli entreprenö
rer?
Jag kan förstå varför många hellre går till ett åtta-fem jobb. Det är tryggt och du vet att lönen kommer i slutet av månaden. Men att vara entreprenör kräver att man är stresstålig. Det finns alltid utmaningar och problem som ständigt måste lösas för att få verksamheten att gå runt. Jag har vuxit upp en familj med begränsad ekonomi och det skapade ständig stress inom mig. Jag tror också det är därför jag kan leva ett liv som entreprenör. Det kan vara väldigt påfrestande att driva eget, speciellt när man har anställda, men när det går bra så är det en otrolig härlig känsla.

Var det självklart för dig att skaffa dig familj?
– Nej, jag trodde inte jag skulle ha barn. Varför ska man ha barn, jag kommer ju inte att kunna leva mitt eget liv, tänkte jag. Men 2018 så ändrade vi oss. Många som har barn säger att det är den bästa gåvan och då våra barn får leva vidare i vår familjs anda så kändes det värt att skaffa familj.

Ni startade företag utan nätverk eller stöd, hur gjorde ni?
Visst, det var tufft, men jag tror att när du kommer till ett nytt land utan att känna någon så kämpar du automatiskt hårdare. Det bara är så – kalla det en oskriven regel, men så är det. Vi hade inget nätverk eller kapital när tankarna på eget dök upp. Vi hade ingenting, så vi hade ingenting att förlora. De kunde bara bli bättre. Om du inte tar risken så kan du inte heller vinna. Vi hade ingenting att förlora och därför kunde vi bara vinna.


Ni ville mer och därför valde ni livet som entreprenörer, vad menar du med det?
Om du är nöjd med att ha ett jobb, har bra lön, vill ha semester varje år så vill du förmodligen inte heller byta ut det livet till att bli entreprenör. Om du startar ett företag så måste du vara beredd på att kämpa hårt, vara uthållig och lägga all din energi på ditt företag. Det är inte många som vill byta ut ett bekvämt liv till det livet som företagande kräver. Därför ska alla företagare känna sig stolta för att de har valt att bli entreprenörer.

Varför blev du företagare?
– Jag var inte nöjd, jag ville ha ut mer av livet än att bara vara bekväm. Man kan vila när man dör, säger Mengmeng och skrattar.

– Jag känner att jag vill kämpa medan jag kan. Det är viktigt att ta vara på sitt liv. Jag vill kunna berätta för mina barn om mitt liv så att de också kämpar för att skapa sig ett liv som de är stolta över. 

Berätta om din bakgrund
– Jag föddes i södra Kina i en liten by med ”bara” 300 000 invånare. Jag har två syskon – en äldre syster och en yngre bror.

Hur var din uppväxt?
– Vi hade det väldigt tufft rent ekonomiskt. Min mamma fick låna pengar från andra för att betala mina skolavgifter. Jag var liten och förstod inte att det var så det låg till. Jag visste bara att jag behövde studera hårt och få bra betyg i skolan så jag kunde studera på universitet. Det blev naturligt för mig att kämpa och jobba hårt redan som barn.

Hur träffades du och din man?
– Jag var 26 år och lärde känna honom genom bekanta. Han var också fullt fokuserad på skaffa sig ett bättre liv och därför kändes det helt rätt att leva med någon med samma inställning och värderingar som jag. Det var så mitt liv hade sett ut och så jag ville ha det.


Bild: Mengmeng Ye

Hur är livet just nu?
Just nu är inte livet helt i balans. Jag har två små barn som kräver mycket energi av mig samtidigt som jag driver de här två restaurangerna. Jag har inte tid att arbeta i den utsträckning som jag vill, men förhoppningsvis blir det enklare när barnen blir lite äldre.

Finns det något du känner skuld över?
Ibland kan jag känna skuld över att det nästan går för bra mig för jag vet hur andra har det. Men jag vet var jag kommer ifrån och därför kommer jag att alltid vilja ge tillbaka. Ju starkare jag är, desto mer kan jag hjälpa andra.

Fakta:

Företag: Mandarin Palace
VD: Mengmeng Ye
Start av företaget: 2014
Kontakt: www.mandarinpalace.se


Tillbaka