A-black.png

Det finns inga böcker som kan ersätta det jag har lärt mig under dessa år

Det finns inga böcker som kan ersätta det jag har lärt mig under dessa år

Bild 144 kopiera.jpg

 

Det finns inga böcker som kan ersätta det jag har lärt mig under dessa år

När Kristinas man blir erbjuden att spela fotboll i antingen Finland, Estland eller Sverige faller beslutet på de röda Sjöbodarna vid vattnet i Hudiksvalls centrala stadsdel. Den 3 månaders långa kontraktet med Hudiksvall FF ledde inte bara till att de stannade kvar utan också till start av Kristinas företag, Green Cleaning.

Det är i början på juli och jag har bestämt träff med Kristina. Vi möts på Hudiksvalls Näringslivsbolag, jag sitter inne på kontoret och hör någon komma närmare i raska fotsteg. Det första Kristina säger är – förlåt för att jag är sen. Det är en glad Kristina som slår sig ner i soffan, medan min kollega Emilie justerar mobiltelefonerna för att börja spela in småpratar jag och Kristina om allt möjligt.

 


Foto: Sabina Wixner


Vi börjar med första frågan Kristina, hur började din företagarresa?
-När vi väl flyttade hit så tog det inte lång tid innan jag började fundera över vad jag skulle jobba med och började se mig omkring för vilka jobbmöjligheter som fanns.
Jag är ju utbildad idrottslärare men det var inte möjligt för mig att jobba med det eftersom jag inte kunde språket. Jag började läsa SFI (svenska för invandrare) och de leder ju förstås till att man får kontakt med andra. Genom fotbollsföreningen fick jag erbjudande för att städa på ett kontor i Hudiksvall. Jag tänkte, varför inte.

Därefter blev jag anställd på ett städföretag och de ena ledde till de andra.
Jag har tidigare inte sett städning som ett yrke och tänkte att det är något som alla kan. Det var spännande och något nytt för mig. Jag skötte det mesta på kontoret och genom en kontakt på redovisningsbyrån fick jag tips om att starta eget. Jag tyckte att det var skrämmande att starta företag med tanke på att jag hade bott här så kort tid. Men efter ett samtal med min man som säger ”de klarar du” gick jag tillbaka till redovisningsbyrån som hjälpte mig att komma igång.

November 2012 registrerade Kristina Green Cleaning.


Men Kristina, jag måste fråga ” är det en slump att du blev företagare”?
- Nej, kanske är det inte en slump att jag blev företagare, jag är ju väldigt driven.
Mina föräldrar har varit ganska stränga, att hjälpa till i hemmet och jobba hårt är något jag vuxit upp med. Det är något jag nu däremot försöker skala bort, man behöver inte jobba ihjäl sig för att vara värd någonting. Hur man mår behöver inte ha något med ens prestationer att göra.

Drygt ett år efter att Kristina startade företaget började hon anställa. 
-Jag blev chef väldigt tidigt, något jag inte riktigt var redo för. Nu har jag lärt mig en hel del om ledarskap. Det finns inga böcker som kan ersätta det jag har lärt mig under dessa år.

 


Foto: Sabina Wixner


Men vad är bakgrunden till ditt företag?
- Vi använder bikarbonat och ättika för städning hemma. Och när jag kom hit och kollade i hyllorna blev jag chockad över de produkter som används här. När jag började jobba så kände jag att produkterna var väldigt starka men resultatet var nästintill oförändrat.
Jag började söka efter miljövänliga produkter och deltog på en städmässa i Amsterdam. Trots att jag är flygrädd så valde jag att åka på mässan på egen hand där jag hade ett inbokat möte med ett företag. Under samma mässa träffade jag några andra företag som jag knöt kontakt med. Det var inte en del av min plan, det blir inte alltid som man tänkt sig, säger Kristina och skrattar.

Idag importerar Kristina bland annat städtillbehör från ett företag i Holland, importerar städmoppar från Finland och är återförsäljare av Befree home produkter ifrån Spanien som är riktade mot konsumenter.

Men Kristina, nu blir jag nyfiken, vad är det som driver dig?
- Jag är väldigt nyfiken av mig och vill alltid framåt. Jag tänker hela tiden vad som kommer härnäst. Jag har många planer och strävar hela tiden för att uppnå dem. Resan till att uppnå ett mål driver mig framåt.  Även nedgångar driver mig, att hitta lösningar på de utmaningar man möter under en resa.
Sen är det viktigt att stanna upp när man uppnår ett mål innan man fokuserar på vad som skall komma näst.

Vad är framgång för dig?
-Framgång för mig är att man växer som människa. När jag tänker på vem jag var för några år sedan och vem jag är nu så blir jag väldigt nyfiken på att se vem jag kommer vara om 10 år.


Hur ser du på framtiden?
-Jag har några steg som jag är redo för att ta, bland annat vill jag certifiera företaget och öppna franchise. De produkter vi använder oss av har vi ensam rätt i Sverige. Hela konceptet som vi erbjuder är väldigt starkt och ett nästa steg för oss är att bli större.  

 

Vad har du för råd till de som vill starta företag?
-
Att ha rätt förväntningar, det kommer att ta tid. Och att inte ge upp så fort de blir tufft. Ha inga förväntningar under de första två åren. Tro på din grej och lyssna inte på andra. 
Att ha bra kontakt med sin bank och redovisningsbyrå. Var modig. Det kan vara otäckt när man gör något nytt men håll ut för den stunden och känslan kommer gå över. Var beredd på att ha ångest, det är en del av att prestera. Ibland är det också viktigt att blicka tillbaka på sådant som man varit med om för att faktiskt påminna sig själv om att de brukar lösa sig till sist. Det finns alltid en lösning.

 

Kristina fortsätter....
Reagera aldrig i panik, låt svaren komma till dig. Bygg upp ett kontaktnät och fråga andra. Jag tar ofta emot råd från andra men tar beslutet själv. Tidigare har jag låtit andra besluta. Vi alla har en inre kompass som försöker ge oss svar på de frågor som vi har men tillbringar vi för lite tid med oss själva så kommer vi inte få svaren. När jag har viktiga beslut att ta brukar jag ofta åka iväg på egen hand och stänga av telefon för att tänka i lugn och ro och komma fram till ett beslut. Det är också något jag lärt mig med åren, att ge sig själv tid.

 

Kristina, kan du berätta om en av dina drömmar?  
- Man ska inte bestämma sig att något är en dröm, man missar många möjligheter då, men jag skulle vilja skriva en bok om mitt liv en dag, inte självbiografi utan en story om en tjej som delar min livshistoria. Min mamma har vuxit upp i en familj som var med i frikyrkan så hon har uppfostrat oss enligt deras regler. Vid 19 års åldern valde jag att gå ur frikyrkan som innebar att jag förlorade kontakten med min familj. Det var ett viktigt beslut och jag märker hur de präglat mig. Det handlade inte om att vara en del av något utan snarare hur man tar sig ur sådant man inte kan stå för.

 Finns det ett motto som du lever efter?
- Det är inte viktigt för mig att vara till lags hela tiden, det har jag gjort alldeles för mycket i mitt liv. Och att inte längre tro på allt jag tänker. Nästan allt jag har oroat mig för i mitt liv, har aldrig hänt. Det blir så himla mycket lättare och skönare om vi kan möta vårt eget tankeflöde med lite mer ödmjukhet och humor. Sen är det viktigt att vara sig själv, att stå på sig när situationer kräver det. Ibland tappar man bort sig själv. När man är ung så präglas man mycket av sina föräldrar, klasskamrater eller sin omgivning. Men att bli vuxen handlar om att ta sina egna beslut och inte söka bekräftelse från andra och gå sin egen väg.

Kristina tillägger…
Om jag hade lyssnat på alla runt om kring mig så hade det inte blivit någon Green Cleaning. Alla sa till mig att jag var utbildad idrottslärare, men du bor i Sverige och ska städa? När jag var liten och bodde hemma så brukar jag och min syster alltid städa på lördagar och vi brukades turas om att städa på övervåningen. Jag har alltid tyckt om att det är fint och rent hemma så det kanske inte är en slump att jag hamnade här och startade ett företag. Jag känner att jag bemästrar städning, jag är bra på det.

 

Men hur var det att komma till Sverige?
- Jag läste igenom min dagbok för några dagar sen och där hade jag skrivit att jag efter 5 dagar gick till Manpower och började söka jobb. Någonstans visste jag att jag ville stanna här.

Vad har fått er att stanna kvar i Hudiksvall?
- Det finns många anledningar till att vi valt att stanna kvar. Vi fick en otrolig bra start och kände oss hemma ganska direkt efter vi flyttade hit. Livet i Estland skiljer sig väldigt mycket ifrån livet här.  
Det var år 1991 som Estland blev självständig och den gamla kulturen finns kvar. Hade jag stannat där hade jag inte utvecklats som person. Det är också den här tryggheten, något vi inte känt tidigare. Jag tror inte att folk i Sverige förstår hur bra det här, man tar allt för givet.


Foto: Sabina Wixner

Men Kristina, vad tror du att du kommer göra om 5–10 år?
- Om 10 år ser jag mig som ägarinna av en bed & breakfast i Södra Italien med egen odling och vingård. Att flytta till ett nytt land och lära sig ett nytt språk är det häftigaste jag har gjort i mitt liv. Det vill jag uppleva igen. 

 

Kristina, vill du tillägga något mer?
- Jag har genom mitt företag fixat jobb till mig själv och andra. Hade jag inte haft en uthållighet och tålamod kanske jag inte hade fortsatt driva företaget. Och den frågan blev ännu mer aktuell när jag fick mitt andra barn. Hur skulle det gå att bli mamma och driva företaget?

De här första halvåret av 2020 har varit företagets bästa år någonsin.

Jag har jobbat väldigt hårt i många år och nu äntligen börjar vi se resultat av de långsiktiga samarbeten som vi byggt upp. Jag är väldigt förhoppningsfull inför framtiden.


Röstinspelningen hamnar på 1:20:58 minuter och jag vänder mig till Kristina för att be om ursäkt för att vi drog över tiden. Vi sträcker på benen och går ut för att ta några bilder innan jag följer med henne till parkeringen. Jag ber Kristina om att få återkomma med förslag på en text och tackar henne för hennes tid och engagemang. Vi skils åt och jag fortsätter fundera på egen hand om vi förstått vilken betydelse Sjöbodarna faktiskt har, tänk att de flyttade hit tack vare Sjöbodarna.

 

Fakta:
VD: Kristina Kasimir
Företag: Green Cleaning
Start: Nov 2012
Kontakt: www.gchudik.se

 

Tillbaka