A-black.png

”Det är nu eller aldrig.”

IMG_7951.jpg

Med en sund inställning till livet, ett starkt driv att vara självständig och en vilja att hela tiden utvecklas, har Orquidea Diaz funnit sin självklara plats i Bergsjö. Hon har tampats med både motgångar, olyckor och depressioner, men har alltid rest sig starkare än tidigare. Nu har hon tagit de första stegen mot att bygga upp sitt eget företag i skönhetsbranschen.

 

Det är en solig dag i juni. Jag är på väg för att möta upp Orquidea som har åkt från Bergsjö i Nordanstigs kommun till vårt möte i Hudiksvall. På grund av pandemirestriktionerna har vi aldrig träffats personligen utan har endast haft kontakt via telefon- och mejl. Det känns ändå som att vi har känt varandra i en livstid.

Hon föreslår att vi sätter oss på Gröna Bönan, ett mysigt café i centrala Hudiksvall. Vi slår oss ner i ett hörn, beställer fika och börjar samtala om hennes nya företag där hon inom kort lanserar sin egen hudvårdsserie. Hennes styrka att resa sig gång på gång både förvånar och inspirerar mig. Orquidea känns som en riktig supermänniska när hon delar med sig av historier från hennes liv i Dominikanska republiken, kärleken som fick henne att hamna i Sverige och starten av hennes nya företag.

 

Berätta, hur började din företagareresa?
– Min företagareresa började när jag flyttade till Bergsjö 2018. Där startade jag en skönhetssalong hemma i vårt hus där jag erbjöd klippning och fransförlängningar. Problemet var att jag hade små barn som sprang omkring hemma, så funkade det inte så bra. Jag bestämde mig då för att hyra en lokal i Hudiksvall. Sen slog pandemin till och jag förlorade i princip alla bokningar över en natt. I samma veva var min dotter var med om en olycka och allt det där ledde till att jag var tvungen att avveckla den verksamheten.


Bild: Orquidea Diaz

Vad fick dig att starta ditt företag?
- Det var faktiskt min 83-åriga granne som sa åt mig att jag måste göra verklighet av min dröm. Efter min dotters olycka fick jag också en tankeställare: ”Om jag inte gör detta nu så kommer jag aldrig göra det. Det är nu eller aldrig”. När jag drev min salong så brukade jag använda mina egenkomponerade produkter på kunderna och de blev supernöjda. Det motiverade mig ytterligare till att starta det här nya företaget. Jag började samtidigt leta efter en fabrik som kunde tillverka mina produkter i större skala.

 

Vad är det du kommer att erbjuda?
– Jag kommer lansera en egen skönhetssserie för ansiktet. Jag har sedan jag var tonåring haft drömmen om att tillverka mina egna produkter. Jag minns hur jag brukade plocka olika växter och testade fram olika produkter för håret, ansiktet och övriga kroppen. Bakgrunden är att jag själv haft hudproblem tidigare. Jag har genom åren lagt ner så mycket pengar på produkter som inte har hjälpt alls så jag vill producera något som hjälper på riktigt. Serien kommer till en början att tillverkas i Spanien eftersom ingen fabrik här hemma i Sverige ville producera en så liten provupplaga så att jag kunde testa marknaden. Mitt mål är dock att tillverkningen ska ske i Sverige i framtiden.

 

Är det slumpen eller har det varit självklart för dig att driva eget?
– Företagandet har alltid känts självklart och spännande för mig. Jag har alltid velat driva eget och när den här möjligheten dök upp så omfamnade jag den.

 
Bild: Orquidea Diaz

Vad är din drivkraft?
– Jag skulle säga att det är mina barn. Det är mina barn som får mig att kliva upp varje morgon och kämpa för att bli bättre på allt jag tar mig för. Det är också min styrka, man blir liksom en superkvinna när man får barn. Jag vill att mina barn ska få ett bättre liv än det jag har fått leva. Det är nog alla föräldrars önskan – att deras barn ska få ett bättre liv. 

Vad är framgång för dig?
– Framgång för mig är att se mina barn växa upp och bli bra medmänniskor, det är viktigt för mig. När det gäller företaget så vill jag förstås se det expandera och att mina produkter hittar en internationell marknad. Det vore en fantastisk framgång för mig.


Hur ser du på framtiden?
– Ja, jag ser inga flygande bilar i alla fall, säger Orquidea och skrattar. Det jag önskar mig mest att leva ett harmoniskt liv med familjen där det inte finns någon stress över ekonomin. Det är ju så svårt att sia om framtiden, livet är så komplicerat och allting kan ändra sig imorgon. Men som jag ser det så är det viktigt att vi har en god relation och kommunikation i familjen. I slutändan så är kärlek och relationer det viktigare vi har.

 

Vad har du för råd till de som vill starta företag?
- Kämpa, googla, fråga, var aldrig rädd för att fråga och ta hjälp från andra. Ibland tror man att man kan allt själv, men det är viktigt att kunna be om hjälp och fråga andra om råd. Stanna inte bara för att det blir lite svårt på vägen – fortsätt kämpa, kämpa, kämpa så lossnar det till slut.

Kan du avslöja en av dina drömmar?
-Oj, bara en dröm? Jag har ju så många. Men förutom en framgångsrik företagare så har jag även en dröm om att bli hudläkare – det har jag alltid velat bli.

Finns det ett motto som du lever efter?
– Jag skulle väl inte säga att det är ett motto, men jag tänker ofta tillbaka på min uppväxt. Jag växte upp under fattiga förhållanden, min pappa var jordbrukare och mamma var hemmafru. När min syster föddes så fick min mamma en hel del komplikationer som krävde vård och kostade mycket pengar. Rent ekonomiskt hade vi det inte bra alls. Jag brukar blicka tillbaka på hur mitt liv var då och hur den är nu. Det gör mig så tacksam över allt jag har omkring mig.

 

Berätta lite mer om din bakgrund?
– Jag föddes i en ort som heter San Francisco de Macorís som ligger i norra delen av Dominikanska republiken. Jag växte upp med fem syskon och skulle beskriva min barndom som lycklig trots att vi var ganska fattiga. Vi hade inte alltid mat hemma, vi sov alla i en och samma säng, taket på huset bestod av grenar från palmträd. Trots att vi växte upp under dessa förhållanden så skulle jag ändå beskriva min barndom som lycklig – vi fick verkligen vara barn med allt vad det innebär.

Hur var det hemma i Dominikanska republiken?
- Hemma i Dominikanska är det vanligt att man skaffar sig familj och barn i tidig ålder. Jag minns när jag var 20 år och mamma frågade om det inte var dags att träffa någon. Men jag var bestämd och sa att jag skulle plugga, jobba och vara självständig. Min mamma brukade säga att jag måste skaffa en man med mycket pengar för att kunna få ett bra liv. Mitt svar har alltid och kommer alltid vara att man inte behöver en man för att överleva.

 

Berätta om ett minne från barndomen
– Hmmm… jag kommer ihåg en gång i mina tonår då jag frågade min pappa om pengar. Han svarade med att han inte hade några trots att jag visste att han hade det. Jag blev arg och jag sa till honom att jag aldrig någonsin kommer be honom om något mer. Detta ledde till att jag redan som 14-åring började jobba som bland annat barnvakt för att tjäna mina egna pengar. Och jag har hållit det löftet till mig själv – jag har aldrig någonsin bett pappa om något efter det. Nu är det tvärtom, det är han som ber om saker och ting, säger Orquidea och skrattar.


Bild: Orquide Diaz

Hur hamnade du i Sverige?
– Det var kärleken som gjorde att jag hamnade här. En vän till mig hade en svensk pojkvän som bodde i Sverige. När han kom och besökte henne, så tog han med sig en vän. Vi träffades vid en gemensam middag hos dem. Han var väldigt snäll och lugn och vi klickade ganska snabbt. Efter att han hade åkt tillbaka till Sverige så höll vi kontakten. Det här var någon gång under 2001. Därefter bestämde vi oss för att jag skulle ta steget och flytta till Sverige. I samma veva frågade han mig om vi skulle gifta oss och jag svarade med att fråga om han lovade att diska vilket han svarade med ett rungande ja, säger Orquidea och skrattar.

Vad har ditt första intryck när du flyttade hit?
– Jag kom till Grums i Värmland 2005. Det var en vinterdag och ärligt talat så ville jag åka hem med detsamma. Vi hade bestämt att jag skulle provbo där i tre månader, men jag hade en enorm hemlängtan och ville faktiskt hem på en gång. Jag ringde hem till min mamma hela tiden som försökte lugna mig och säga att det kommer ta lite tid. Senare så blev jag gravid och bestämde mig då helt för att stanna eftersom jag ville att vårt barn skulle få växa upp i Sverige.


Vad hände därefter?
– En tid senare separerade vi och jag flyttade till en egen bostad. Jag började arbeta som lokalvårdare på Elite hotell i Karlstad, men strax därefter öppnades ett nytt Elite hotell i Stockholm så jag bestämde för att söka arbete där. Jag fick jobbet och flyttade dit, men eftersom bostadssituationen i Stockholm är som den är, så var det en riktig utmaning att hitta boende. Jag hyrde i andra hand i flera omgångar. Bostadssituationen skapade en enorm stress både för mig och min dotter och jag blev sjukskriven. Det slutade med att jag och dottern åkte till Dominikanska och var där i nästan tre månader. 


Bild: Orquidea Diaz 

Du kom tillbaka till Stockholm därefter, vad gjorde du då?
– Ja precis, väl tillbaka i Stockholm började jag jobba på ett nytt hotell där jag också träffade min nuvarande sambo. Vi blev gravida och fick vårt första gemensamma barn. Vi valde att flytta ihop och köpte en gemensam bostad tillsammans. Efter min mammaledighet så avslutade jag mitt arbete på hotellet och började jobba på en salong. Vi blev gravida med vårt andra barn och tanken om att bo ett hus växte fram. Vi letade överallt och bestämde oss då för att lämna Stockholm och flytta norrut.


Hur hamnade ni i Bergsjö?
– Vi hittade ett hus i Bergsjö som vi älskade. Varken jag eller min sambo kände någon där, då det var huset som gjorde att vi flyttade dit. Familjen flyttade dit några månader innan mig eftersom jag hade några månader uppsägningstid.


Men du är ju också utbildad undersköterska eller hur?
Ja, jag utbildade mig till undersköterska i Stockholm och arbetade en tid på ett gruppboende. När vi flyttade till Bergsjö 2018 så började jag arbeta direkt på ett äldreboende. Därefter fick jag en praktikplats på Hudiksvalls sjukhus och arbetar nu på Ortoped- och Medicinavdelningen som undersköterska.


Bild: Lava Bastan & Orquidea Diaz


Du tycker att det är viktigt att ramla, men ännu viktigare att ta sig upp, vad menar du med det?
– När jag flyttade till Stockholm så hade jag ett jobb, men inget boende. Vi flyttade runt en hel del och ibland gick hela min lön till att betala hyran. Båda jag och min dotter hamnade i en depression och gick igenom en väldigt tuff tid tillsammans. Men jag lärde mig väldigt mycket och har blivit starkare av den upplevelsen. Det är okej att ramla, det gör vi alla ibland, men det är ännu viktigare att ta sig upp igen.

 

Var är du om fem år?
– Åh, om fem år kanske jag har öppnat en egen spaanlläggning. Det vore ju riktigt roligt. Men fem år är ju inte så lång tid för åren går ju alldeles för fort. Vem vet, jag kanske sitter här och fikar. Vi får se vad framtiden bjuder på. Vet du vad, låt oss ses just här om fem år för att se var i livet jag befinner mig då, säger Orquidea och skrattar.


Fakta
Företag: Metamorphosis
VD: Orquidea Diaz
Start av företaget: 2020
Kontakt: metamorphosisskincare.se

 

 

Tillbaka