A-black.png

Barnläkaren som öppnade ett bageri

Barnläkaren som öppnade ett bageri

5.jpg

 

Barnläkaren som öppnade ett bageri


– Skulle jag bli jordbrukare och se till att människor i ett fattigt land hade tillgång till bra mat eller bli läkare och se till att de var tillräckligt friska för att kunna odla sin jord? Det var frågan jag som 17-åring ställde mig själv under en resa i Peru. Det slutade med att jag blev båda, berättar Dorothea Guth, ägare och grundare av Hudik Bröd och tidigare barnläkare på Hudiksvalls Sjukhus. 

Det är kanske svårt att förstå att någon som varit barnläkare väljer att säga upp sig och starta ett bageri. Finns det ens några gemensamma nämnare mellan de två yrkena? År 2009 tog Dorothea Guth steget och valde att lämna läkaryrket för att starta sitt bageri.

 

Det är sommar. Jag och min kollega Emilie ska hem till Dorothea där det just nu pågår en ombyggnation av huset för att bygga ut bageriet. Väl framme parkerar vi bilen och möts av ett nyfiket gäng av höns och kalkoner. Dorothea vinkar och ler glatt mot oss. Jag har sett fram emot den här intervjun – för mig är hon en person som lever som hon lär och där hållbarhet genomsyrar hela hennes sätt att leva. Det är något jag vill veta mer om. Vi slår oss ner i köket med en kopp kaffe och hennes nybakta småkakor.

 


Dorothea Guth och Emilie Lindqvist

 

Berätta, hur började din företagarresa?
 – Jo, det är rätt konstigt faktiskt. Hela livet hade jag tänkt; Varför ska man vara företagare när man kan vara anställd med den trygghet som det innebär? Det var en främmande värld för mig tills jag kom jag till en punkt i livet där jag kände att jag var på väg in i den berömda väggen. Jag insåg att jag inte kunde fortsätta arbeta som barnläkare på sjukhuset och bestämde mig för att sluta och göra något helt annat. Just då läste jag en artikel om ett surdegsbagsbageri och tänkte – det där kan ju jag också göra. Inte för att jag var en van surdegsbagare, men jag sökte ett yrke som var socialt, men inte ett jobb där folk var beroende av mig på samma sätt som när jag var barnläkare.

Några år tidigare hade jag deltagit på en starta-eget-kurs tillsammans med min sambo i syfte att hjälpa honom som tolk. Där fick jag en första inblick i företagandet och fick se vilka fördelar som i mångt och mycket väger upp nackdelarna.

Så där och då föddes idén om mitt eget bageri. Jag hade i min ungdom haft förmånen att gå på Waldorfsskolan och där fick vi lära oss väldigt mycket praktiska saker. När jag gick i trean fick jag bland annat lära mig något om att odla samt baka i vedugn. Efter skolan bakade jag en hel del hemma och sedan har jag fortsatt med det i perioder, dock mest för hemmabruk.

När jag beslutade mig för att starta bageriet så var surdegsbröd väldigt populärt. Samtidigt tänkte jag på det där med kosten och att bra bröd ger bra näring. Jag drömde dessutom om att ha ett bageri med stora fönster där barn kunde titta in för att lära sig att bröd inte är något som ligger färdigt i en påse utan något som faktiskt bakas. Jag tänkte inte på att barnen troligen sover vid klockan 04 på morgon när jag står och bakar bröd. Så långt tänkte jag inte, säger Dorothea och skrattar.

 

 
Dorothea Guth och Lava Bastan

 

Så hur gjorde du rent praktiskt när du startade?
– Det var inte lätt att hitta en lokal, men till slut hittade jag en på Öster som vi började bygga om. Butik och bageri var vägg i vägg. När lönsamheten uteblev i många år följde jag kundernas råd att öppna en butik mitt i stan. Detta innebar dock dubbla lokalkostnader och dubbelt så mycket personal vilket i sin tur ledde till att kostnaderna och arbetstiden drog iväg. Det slutade med att jag arbetade ca 80 timmar i veckan. Efter två år valde jag att trappa ner och vi gick istället över till att ha en tillitsbutik där vi sålde brödet. Samtidigt började jag planera att flytta hem bageriet till huset och sa upp lokalen på Öster.

 

Varför blev det just ett bageri?
­– Jag kände att jag var tvungen att hitta något helt nytt och det här med bra kost och näring är en fråga som jag tycker är väldigt viktigt.
Medvetenheten kring nyttig och klimatsmart mat sker i huvudet, men forskningen visar på att det är känslorna som styr när vi köper mat och kläder. Så även om folk är medvetna om att det är viktigt med bra mat, så är det inte alltid man går och handlar just de produkterna. Ett av misstagen jag gjorde i starten var att jag överskattade kundernas beredskap att ändra beteendet utifrån kunskap.

 

 

Så var det slumpen som gjorde att du blev just bagare?
– Jag var som sagt barnläkare i 21 år innan jag sadlade om. Jag hade ju haft tanken på att bli jordbrukare i unga år, men det är ren slump att jag startade ett bageri. Det var min arbetssituation på sjukhuset och artikeln om surdegsbrödet som gjorde det.

 

Vad är din drivkraft?
– Jag vill alltid göra någonting bra. Jag kunde lika gärna hamnat någon annanstans i världen, men oavsett vad jag hade sysslat med så hade det handlat om att göra något bra.

När jag var 17 år åkte jag till Peru i ett halvår för att hitta inspiration och fundera över vad jag skulle satsa på yrkesmässigt. Den fråga som jag ställde mig var: skulle jag bli jordbrukare i ett U-land och se till att människor hade tillgång till bra mat eller bli läkare och se till att de var tillräckligt friska för att kunna odla sin jord? Efter den resan började jag på en utbildning inom jordbruk eftersom jag tyckte att mat är det mest basala. Men det var väldigt tufft fysiskt så valde jag att köra på plan B och studera till läkare. Men som sagt, det har alltid handlat om att göra något bra och positivt.

 

 

 

Vad är framgång för dig?
– Framgång för mig är när jag lyckats med något jag har strävat emot. Framgång kan dock definieras på olika sätt – det kan vara allt ifrån att jag kläckt en ny idé till att använda min kreativitet på ett annorlunda sätt. Det är det bästa med att vara företagare, att jag får använda min kreativitet. Visst, även som barnläkare använde jag min kreativitet, men när man jobbar på en stor arbetsplats kan man ju inte bara göra som man har lust till.

 

Hur ser du på framtiden?
– Framtiden känns helt öppen! Jag har ingen lång framförhållning för det är så befriande att inte veta vad som väntar runt hörnet. Det är också det som gör framtiden så spännande.Vad har du för råd till de som vill starta företag?
– Mitt första råd är att tänka igenom ifall du har ekonomi att klara dig utan lön några månader. Du behöver det i uppstarten. Företagande upptar också större delen av dygnet och det är inget åtta-till-fem-jobb utan det är full fart i princip hela tiden. Igår kväll fick jag en beställning kl. 21 på kvällen och det är inget konstigt med det. Sen är det en frihet att driva företag och vara sin egen chef och använda sin kreativitet. Några andra tips är att ha tålamod, ta hjälp av andra som redan är företagare och använda sitt nätverk så mycket som möjligt.

 

Kan du avslöja en av dina drömmar?
– Att få leva resten av mitt liv med en nykter sambo. Tabun och känsliga ämnen kan bara brytas ner om man pratar öppet om det.

 

 

 

Finns det något motto som du lever efter?
– Som jag var inne på tidigare så vill jag göra gott. Det sitter i ryggmärgen. Det är också viktigt för mig för att påminna mig om vad vi finns till för. Finns vi till för att slösa bort vår tid och jordens resurser eller för att göra något bra för varandra, oss själva och jorden?

 

Har du alltid haft de här existentiella tankarna?
- Jag har alltid levt på det här sättet och hållbarhet har alltid varit en självklarhet för mig. Jag föddes 18 år efter andra världskriget i en tid där allting var möjligt, ekonomin växte och allt blomstrade. 1972 kom dock Limits of Growth som beskrev vad som kunde hända om vi fortsatte plundra planeten som dittills. Min familj hade mycket kvar av efterkrigstänket, där återbruk och sparsamhet med resurser var naturligt. Jag kommer ihåg att jag då som nioåring förstod att det här är något vi behöver fortsätta med – rapporten bekräftade att det är så här vi ska och måste leva.

 

Har du ett minne från barndomen som du vill dela med dig av?
-Jag var ganska liten och pappa tog med mig på en cykeltur till en skogsdunge med stora ekar. Han sa till mig att klättra upp i ett av träden. Han hjälpte mig upp på första grenen och sa att han skulle fånga mig ifall jag skulle falla. Han litade på mig, han visste också att det var farligt men han ville visa mig vikten av att lita på sig själv och andra. Kontentan från det hela var att inte undvika att göra de farliga sakerna, utan att göra dem med försiktighet. Den insikten gav mig också modet att som åka till Sydamerika som 17-åring och hoppa av läkaryrket för att bli bagare. 

 

 
Dorothea Guth 

 

Det blev en lång och intressant pratstund med Dorothea. Några veckor senare sätter jag mig ner för att sammanfatta intervjun och är inte helt säker på att ta med svaret på frågan om en av hennes drömmar. Jag vill ju att intervjun ska bli bra och lyfta fram hennes berättelse på det sätt som hon vill bli tolkad. Jag funderar och reflekterar fram och tillbaka och inser att det är just när folk är ärliga, autentiska och villiga att dela med sig av det som kanske inte är alltid så vackert – det är just det som är det viktigaste att förmedla. Och kanske är det just det svåra vi ska prata mer om. Jag fascineras av hennes mod att vilja berätta sin berättelse precis som den är. Tack, Dorothea! För ditt mod, din livssyn och din företagsamhet.
Företag: Hudik Bröd
Ägare: Dorothea Guth
Start av företaget: 2009
Kontakt: https://hudikbrod.se/

 

 

Tillbaka