A-black.png

Att göra det som känns bra i magen

Att göra det som känns bra i magen

70F42120-7A57-4CD4-B852-17C307EBCDB7.JPG

Att göra det som känns bra i magen
Jag och min kollega Mitalee är på väg att träffa Mira Jonsson, vd för assistansbolaget A-Assistans som idag har över 500 anställda. Det är slutet av juli när vi parkerar utanför deras kontor nere vid Hudiksvalls strandpromenad. Vid entrén hejar vi på av ett par av Miras kollegor som sitter ute i solen och äter sin lunch. Det är rätt tomt i lokalerna, bara några få personer som kommit tillbaka ifrån semester. Mira dyker upp och välkomnar oss med sitt strålande humör. Vi får en rundvandring innan vi sätter oss i den stora konferenslokalen där det vanligtvis brukar hållas kurser för de personliga assistenterna.Mira, hur började din företagarresa?
- Min företagarresa började tidigt i Bulgarien där jag kommer ifrån. Jag har faktiskt aldrig varit anställd någon gång i mitt liv. Jag har alltid drivit eget företag. I Bulgarien drev jag eget som modedesigner och när jag sedan hamnade i Sverige tack vare kärleken, så startade jag mitt företag, MJ-fashion nästan direkt efter att jag flyttade hit. Jag fortsatte att driva företaget fram till 2005 då jag och Leif fick vårt tredje barn. Med tre barn hemma insåg jag att det skulle bli lite för tufft att driva eget och började engagerade mig lite mer i Leifs företag. Jag hade varit engagerad i bolaget tidigare, fast mer som ett bollplank för Leif. Så efter en tid bestämde vi för att avveckla mitt företag för att tillsammans driva och utveckla A-Assistans till vad det är idag.

 

Så när började du arbeta på A-Assistans?
-
Jag började redan 2006 och under 2007 så blev jag administrativ chef på A-Assistans och även projektledare till Primass – ett datasystem som började med ett internt effektiviseringsprojekt. Systemet blev så småningom en fristående produkt som vi nu licensierar ut genom ett annat bolag.

 

Mitalee Kotak & Mira Jonsson

 

Hur kändes det att få ta över som vd för företaget?
– Redan 2011–2012 kände Leif att han började bli färdig eller kanske snarare att jag började ta över lite för mycket, säger Mira. Redan då påtalade han att det är dags att jag tar över som vd, men det var inget jag ville göra då för jag kände mig helt enkelt inte tillräckligt förberedd. Det var ju ett stort företag och även om jag hade koll på de mesta, så tyckte jag att det var för stort ansvar. Det är en rätt komplicerad bransch med mycket regler, kontakter med myndigheter och inte minst ansvar för att våra kunder får den assistans de efterfrågar och behöver.

Jag ville dock ge det en chans så under ett och ett halvt år så gick jag flera olika utbildningar inom ledarskap, bokföring och andra kurser inom de områden som jag tycker är viktiga att en vd har koll på. I april 2013 kände vi att det var dags och Leif lämnade över vd-rollen till mig. Det var otroligt starkt av honom att släppa det ansvaret till mig, men samtidigt visste han att jag var redo.

 

Vad ser du i din vd-roll framöver?
– Något som jag alltid strävar efter är att hela tiden utvecklas som vd. Det finns alltid något man kan bli bättre inom. Denna sommar så läser jag Juridisk översiktskurs på 15 högskolepoäng. Jag kommer att läsa flera högskolekurser framöver. Jag har ju velat studera, men har inte fått göra det tidigare. Jag har inte fått studera svenska på distans på grund av jag inte var arbetslös eller låginkomsttagare. Efter 13 års väntan fick jag läsa färdigt svenska på Forsa folkhögskolan.  

 

Berätta om något som du gjort fast du varit rädd
-
För några år sedan drevs ett projekt i Hudiksvalls kommun som hette Förenkla helt enkelt. Jag fick förfrågan om att medverka som en av föreläsarna för att prata om hur kommunen och näringslivet bör samarbeta. Projektet innebar att resa runt på en turné i Sverige tillsammans med SKR (Sveriges kommuner och regioner) och hålla föredrag för ca 150 personer vid varje tillfälle.

Till saken hör att jag tidigare har varit väldigt rädd att prata inför folk, men när jag fick förfrågan så råkade jag säga ja av bara farten. Hjälp, tänkte jag, vad har jag sagt ja till? Men strax därefter så började jag tänka på en av mina favoritböcker. Boken heter Munken som sålde sin Ferrari som jag nu har läst på tre olika språk. Den gjorde att jag bestämde för att inte vara fånge av mina rädslor och att jag nu måste övervinna de här. Ju mer jag utsätter mig för det här, desto bättre blir jag. Och där och då bestämde jag mig för att göra en grym presentation och jag övade och övade tills jag kunde allt utantill. Föreläsningarna gick jättebra och jag växte verkligen som talare under turnén.

 


Lava Bastan, Mitalee Kotak & Mira Jonsson

Vad är bakgrunden till A-Assistans?
- 1994 så kom LLS-lagen och det betyder Lagen om Stöd och Service för funktionshindrade. Leif har egen funktionsnedsättning på grund av en olycka som skedde i barndomen. Han har sett och upplevt myndigheternas särbehandling av personer med funktionsnedsättning. Makt och nedvärderande attityder som sätter människorna i olika fack har präglat många. Existenslösningen staten hade tidigare var att stoppa människor som avviker ifrån normen på institutioner och frånta de rätten till goda levnadsvillkor och ett självständigt liv. Men med den här lagen så fick även privata aktörer möjlighet att anordna personlig assistans. Leif kände att han verkligen kunde göra skillnad och erbjuda en tjänst med bättre värderingar som värnar om de assistansberättigades integritet och rätt till en adekvat och respektfull assistans.

 

Vad är din drivkraft?
-Jag tycker om när det händer saker, jag tycker om att göra saker som är utmanande och att göra skillnad. Sen har jag något inom mig som alltid vill fixa och ordna när ett behov uppstår. Jag måste göra det på en gång och fort ska det gå. Att hela tiden göra saker och ting bättre. När något tar för lång tid brukar jag omedelbart tänka hur vi ska göra för att det ska gå fortare. Jag kan inte vänta med att klura utan börjar direkt planera och leta lösningar till problemet.  


Vad är framgång för dig?
- Framgång för mig är att man känner sig tillfredsställd med det man gör, att man längtar till att åka till jobbet, känna att man fattat rätt beslut utifrån den kunskap man har för tillfället och att kunna sova gott på nätterna. Det är viktigt för mig att jag kan somna på kvällarna med gott samvete och veta att jag inte gjort någon illa, och varit lojal mot människorna omkring mig.  Man måste känna sig tillfreds med sig själv, annars har man misslyckats, tycker jag.


Hur ser du på framtiden?
Framtiden ser ljus ut, allt känns möjligt.

 

Vad har du för råd till de som vill starta företag
– Först och främst måste man veta varför man startar företaget och sen får man räkna med hårt arbete de första åren. I Sverige finns det väldigt mycket stöd att få som företag, så se till att undersöka dina möjligheter och ansök. Stöden finns till för att hjälpa dig lyckas med ditt företag.
Tänk också på att våga fråga när du inte förstår. Ingen kommer dumförklara dig, så om du vill förstå så måste du ställa frågor.

 

Kan du avslöja en av dina drömmar?
 – Att lära mig franska. Jag har alltid tyckt om franska språket. I min ungdom ville jag vara aupair i Paris men det blev inte så utan jag hamnade i Hudiksvall.  


Finns det ett måtto som du lever efter?
-Jag har flera, men en ledstjärna i mitt liv har varit att livet inte handlar om vem du är utan vem du vill vara. Jag har bestämt mig för att göra det som känns bra i magen. Om jag tycker att någonting är värt det, då gör jag det. Eller när jag tidigare inte vågade prata inför folk, tänkte jag – jag vill kunna prata inför folk och då jäklar ska jag klara av det. Så jag bestämmer mig för vem jag vill vara och jobbar för det. Jag vill bestämma över mitt eget liv och inte låta slumpen avgöra. Jag vill fatta aktiva beslut och inte låta andra göra det åt mig.


Mitlee kotak, Mira Jonsson & Lava Bastan


Är det en slump att du är där du är?
-Säkert, men jag har ju fattat mina beslut på vägen. Jag kan inte säga att jag ångrar någonting, även om jag ibland varit ledsen och tänkt att jag kunde ha tagit bättre beslut, men då skulle jag inte heller vara den person jag är idag.

 

Var är Mira om 5 år?
-Då lever jag i ett förhållande fullt med kärlek. Jag vill leva mitt liv med någon som jag kan dela mitt liv med. Jag kommer säkert bo kvar i Hudik eftersom jag trivs så bra här. Jag kanske också startar ett nytt företag. Jag vill också kunna resa lite mer och ha mer fritid, jag har vandrat en gång i italienska alperna och fann det underbart. Det visade sig att vara en perfekt aktivitet för att rensa tankarna. Det har ju inte blivit mycket fritid de senaste åren då jag arbetat mycket. Jag försöker rensa lite i kalendern och fokuserar mer på mig själv. Jag har även tagit tag i min konstnärliga sida, att skapa i både tyg och andra material.

 

Finns det något annat du vill tillägga?
Läs böcker, det är den bästa investeringen man kan göra. Jag läser alla typer av böcker, från deckare till ledarskap. Senaste insikten jag fick var när jag lyssnade på Hjärnfokus av Johan Bergstad och blev inspirerad över en fråga som dök upp. ”Om jag hade 10 år kvar, hur skulle du vilja leva dem”. Jag fick lite panik när jag inte hade ett bra svar, men frågan fick mig att tänka på alla de saker jag vill göra i mitt liv. Böcker kan verkligen få en att förändra sitt liv till det bättre, så läs, läs och läs ännu mer, avslutar Mira.

 


Företag: A-Assistans
VD: Mira Jonsson
Start av företaget: 1994
Kontakt: https://a-assistans.se/

 

 

Tillbaka