A-black.png

”Aha, jag är en Diva Maker!”

9.jpg

”Aha, jag är en Diva Maker!”

Det är en tidig fredag. Jag är på väg till Ovanåker utanför Edsbyn för att träffa entreprenören Louise. Himlen har precis öppnat sig och regnet vräker ner. Jag använder tiden i bilen till att förbereda mig inför intervjun. Vad finns det mer att berätta om Louise företagsresa? Vad är hennes drivkraft och bästa knep? Regnet fortsätter regnet ösa ner när jag parkerar vid deras hus. Jag springer snabbt den korta sträckan mellan bilen och huset och knackar på dörren. Jag hör Louise röst ”Come in Lava, Welcome”.

Vi sätter oss med en varsin kopp kaffe framför oss och börjar intervjun.

 

Hej, Louise. Berätta för oss, hur började din företagarresa?
– Min resa började faktiskt redan 2006 när jag fick diagnosen SLE (Systemisk Lupus Erythematosus) som gjorde att jag tappade hår och fick kala fläckar på huvudet. Jag gick då till några skönhetsbutiker för att se vilka alternativ som fanns inom hår. Några av dem hade fina peruker och hårförlängningar, men problemet var att kvaliteten på håret var rätt dålig. Vissa andra hade bra hårkvalitet, men ett sämre utbud. Då tog jag saken i egna händer och började leta online för att hitta snygga och högkvalitativa peruker. Jag hittade tillslut en fabrik som använde bohyme-hår av högsta kvalitet i sina hårförlängningar. Jag gjorde en beställning, började bära det och när alla kommenterade och frågade mig om mitt hår, så insåg jag att det fanns en stor efterfrågan på den här typen av produkt. Jag kontaktade företaget och blev återförsäljare av märket. Jag öppnade samtidigt en salong där jag lärde andra kvinnor hur man gör hårförlängningar. Det var så det började och verksamheten växte därifrån. Jag har en passion för hår, för skönhet och att få andra kvinnor att se bra ut. Jag älskar att se vackra och självsäkra kvinnor på stan för när en kvinna ser bra ut, känner hon sig också bra.

Vägen hit har dock inte varit rak. 2011 fick jag även diagnosen lungcancer vilket innebar många besök på sjukhuset. Jag blev frisk från cancern, men då fick jag istället problem med min högra arm under en tid. Men jag bestämde mig för att jag inte skulle låta något stoppa mig. Så jag började styrketräna och göra vad som krävdes för att komma tillbaka till jobbet.


Bild: Louise Brooks  

Hur kommer det sig att företaget heter Diva Maker?
- Hahaha, det är en härlig historia. En dag kom två kunder, Emilie och Sophie med sin mormor för att göra hårförlängning inför sin examen. Butikens namn var då ”Women of colour” och flera gånger påpekade de att jag måste byta namn eftersom det antyder att det bara är för kvinnor med etnisk bakgrund. När vi var färdiga gav jag Sophie handspegeln och när hon gick runt och tittade i spegeln, sa jag till henne ”Åh, min lilla diva”. Då kom jag på ”Aha, jag är en Diva Maker!”. Det är berättelsen om hur jag kom på namnet.

 

Louise, är det en slump att du blev företagare?
-Jag skulle säja att det är en kombination av många saker. När jag var liten och bodde i USA hade min skola ett projekt som kallades ”Junior Achievement”. Det var ett program som man inte kunde söka till utan man måste bli utvald till. Jag blev en av de utvalda, så jag fick starta ett program för unga företagare där vi arbetade tillsammans som ett team för att skapa ett företag. När jag blev äldre tog jag även några affärskurser.


Vad hände efter det?
När jag gick på universitetet tyckte lärarna att jag var väldigt bra och ville faktiskt att jag skulle undervisa i entreprenörskap. Jag diskuterade med min dåvarande man om vad jag skulle göra. Han var själv advokat så han föreslog att jag skulle studera juridik så att vi även skulle kunna arbeta som partners. Så jag började studera, men fick sedan jobb för Kimberly-Clark, ett jobb som innebar att sälja underhålls- och hygienprodukter. Det var då som min man tyvärr gick bort. Jag fortsatte att jobba och började strax därefter för att sälja utomlands, bland annat till Sverige.  

Louise fortsätter…
– Jag träffade Kimberly-Clarks representant i Stockholm samt den danska gruppen i Danmark. När vi satt och tog fram våra affärsplaner, så nämnde jag för dem att jag hade besökt både Ryssland och de baltiska staterna och att det fanns ett stort behov av dessa produkter. De sa – ”Om du tror att du kan göra det, så gör vi det”.

Så jag gjorde en marknadsplan och började besöka Lettland, Litauen, Estland, Saint Petersburg och Moskva för att sälja företagets sanitetsprodukter. Affärerna gick lysande och jag tjänade mycket pengar vid den här tiden. Ledningen tyckte dock att jag tjänade för mycket så de ville minska min provision. Det var inget jag tänkte gå med på. Jag frågade mig själv ”Om jag kan göra detta för dem, så kan jag göra det för mig själv”.

 

Vad är din drivkraft?
- För mig tror jag att det är min mamma och mitt egna driv att lyckas. Min mamma föddes 1910 och då var det inte möjligt för svarta att få utbildning. Det var olagligt om du hade mörk hud. Min mamma var cirka 40 år när jag föddes som den yngsta av åtta barn. Hennes mål för mig och mina syskon var att vi skulle få en utbildning och bli framgångsrika. Louise pekar på en bild som hon har på sin mamma i vardagsrummet. ”Hon är min drivkraft. Jag gör det här för henne.”

En annan förebild och inspiration för mig är Nancy Pelosi. Jag kommer att hålla jämna steg med Nancy, men jag jämför inte mig själv med någon annan. Jag bestämmer vad jag kan göra, hur jag kan göra det och när jag kan göra det.


Bild: Louise Brooks mor


Du har en syster som du också står väldigt nära, kan du berätta mer om er relation?
-
Min syster Cellia är 8 år äldre än jag. Hon var som min barnvakt när jag var liten och hon lärde mig att läsa tidigt. Detta gjorde att jag redan kunde läsa och skriva när jag började i skolan. Hon fanns sedan alltid där för att hjälpa mig med mina läxor. Fram till idag säger min systerdotter Janice alltid till mig – ”du var det enda barnet som gick i skolan och redan visste hur man läste, skrev och stavade”.

Min mamma gick bort när jag var 20 år och min syster tog över rollen som familjens överhuvud. Hon var, och är mitt stöd, min inspiration och min moraliska kompass än idag. Jag har även en väldigt bra relation till alla mina övriga syskon.

 

Vad är framgång för dig?
– Framgång för mig är att kunna göra de saker som jag vill göra, när jag vill göra det och hur jag vill göra det. Jag har även en text på väggen hemma som lyder ”Kärlek, fred, framgång och lycka”.

För mig handlar framgång även om att leva ett lugnt liv, att kunna hjälpa, nå ut och dela din kunskap med andra människor. Jag tror även att tydlig medvetenhet är ett verkligt tecken på framgång.


Vad har du för planer för framtiden?
-Jag vill se Diva Maker bli ett globalt företag som erbjuder det bästa håret någonsin med priser som är jämförbara med kvaliteten. Jag vill också se oss som ett hållbart och ett omtänksamt företag som bryr sig om människorna på denna planet. Jag och mina partners planerar för hur vi kan bidra på bästa sätt. Vi ska göra något för människor som lider av Alopecia (håravfall) och cancer. Vi kommer att erbjuda våra produkter till kvinnor som har gått igenom några av de saker jag själv har gått igenom. Jag vill att Diva maker ska vara ett humanistiskt företag som bryr sig om mänskligheten. För närvarande exporterar vi mest till USA, men planen är att bli större både i Europa och Mellanöstern.


Bild: Lava Bastan, Birgitta Piippola, Lina Kronberg & Louise Brooks


Vad har du för råd till de som vill starta företag?
-Jag håller med Nike som säger ”Just do it”. Först och främst måste du dock ha en stark tro på dig själv och dina idéer. Du måste vara redo att vara den enda som tror på dig. Som Steve Jobs säger ”Ibland måste du vara den enda som tror på dig. Om du inte tror på vad du gör kommer ingen annan att göra det heller”.

Min mamma brukade alltid säga ”Gud gillar inte ful”. Om du gör fula och dåliga saker, så kommer det slå tillbaka på dig när du minst anar det. När jag var riktigt sjuk och inte visste vad som skulle hända mig tänkte jag ”Gud, om du låter mig leva, så är mitt liv ditt för resten av mitt liv”. Och jag gör det bästa för att hålla mitt ord.


Min mamma brukade också säga, be gud öppna de dörrar som måste vara öppna och stäng dörrarna som måste stängas. Folk ser dig göra saker, men de ser inte hela din kamp. De ser inte dina uppoffringar, allt de ser är ditt resultat.

Kan du avslöja några av dina drömmar?
-Min dröm är att sitta på en strand och driva företaget från min dator. Att bara trycka på en knapp som skickar ordern till fabriken och vänta sedan på att pengarna ska komma till min bank. Den drömmen har jag haft länge.

Jag har även ett barnbarn som är fem år som jag skämmer bort mycket. En dröm är att jag vill kunna ha en fond för henne när hon växer upp. Förra året ringde jag och frågade vad hon ville ha på sin födelsedag, och hon sa ”en bil”. Jag frågade vilken typ av bil och hon svarar – ”Jag vill inte ha en babybil. Jag vill ha en riktig bil.” Jag sa att hon borde prata med sin pappa om det först, säger Louise och skrattar.Vad har du för motto i livet?
– Mitt motto är " Gör inte mot andra vad du inte vill att de skall göra mot dig ". Behandla människor som du själv vill bli behandlad. Om du inte vill att folk ska säga elaka saker om dig, säg inte elaka saker till eller om andra människor. Jag har själv upplevt hur det känns. När jag åkte tillbaka till USA förra året så upptäckte jag att alla inte var glada för min skull.

Louise, när kom du till Sverige?
-Jag har bott i Sverige i flera omgångar sedan 1993. Jag träffade min svenska man på Sri Lanka då jag bodde på samma hotell som han. Vi träffades och gick på några dejter och sex veckor senare gifte vi oss. Därefter åkte vi till Sverige. Det var en kall, mörk dag i februari och jag frågade mig själv ”Vad gör jag här?”, skrattar Louise. 1995 flyttade vi till USA där vi bodde i 5-6 år för att sedan flytta till Sverige igen. Nu har jag bott i Edsbyn de senaste 6 åren.

 

Hur var det att komma till Sverige?
– Svenska folket är väldigt korta och snabba att komma till punkt, medan amerikaner älskar att berätta detaljer. Det första jag lärde mig var hur ett telefonsamtal går till. I USA säger du hejdå minst fem gånger innan du lägger på. I Sverige säger du ”Hejdå” och lägger på. Det var den första chocken, säger Louise och skrattar. En annan typisk sak är att svenskar inte bara dyker upp hemma hos dig, de ringer i förväg och respekterar din tid.

 

Vad tycker om livet i Edsbyn?
- Louise tittar ut och säger ”det här är min utopi”. Det är så lugnt. Vad jag älskar med Ovanåker är att du träffar alla slags människor här. Jag har vänner från hela världen. Colombia, Venezuela, Jemen, Sverige, Irak, Syrien, Ghana, Mongoliet, Elfenbenskusten – det är en riktigt trevlig blandning och alla kommer överens. Det är därför jag älskar att bo här.

 

Fakta:

Företag: Diva Maker
VD: Louise Brooks
Start: 2006
Kontakt: www.divamaker.us
 

Tillbaka